Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

En enig opposition säger nej till SD-regeringens nedskärningar i public service

SD-regeringen vill skära ner och begränsa public service, det vill säga SVT, Sverige Radio och UR. Det är förändringar som riskerar att göra att de inte kommer kunna genomföra sina breda uppdrag. Socialdemokraterna tycker att det är både dumt och farligt att skära ned på public service i ett läge när fake news och påverkansoperationer breder ut sig.

placeholder

Måndagen den 13 maj 2024 presenterade regeringens utredare den parlamentariska public service-kommittés betänkande. Det är ett betänkande där Tidöpartierna har valt att köra över den parlamentariska kommittén istället för att söka samförstånd. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet riktade kritik mot det slutgiltiga förslaget på en gemensam pressträff i riksdagen.

– Det är väldigt ovanligt och djupt beklagligt att SD-regeringens partier inte sökt samförstånd och kompromisser för något så pass viktigt som public service, säger Lawen Redar, Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson.

Bland annat vill SD-regeringen skära ner och begränsa public service, det vill säga SVT, Sverige Radio och UR. Det är förändringar som kommer drabba sammanhållningen i hela Sverige, enligt Socialdemokraterna.

– I ett läge där fake news och påverkansoperationer från länder som Ryssland växer, väljer SD och regeringens partier att skära ner i oberoende medier – det är både dumt och farligt, säger Lawen Redar.

Socialdemokraterna anser att även de som inte har råd måste kunna lita på att det finns saklig och oberoende media tillgänglig. Det finns en risk att de stora internationella mediebolagen äter upp svensk media och då är det vanligt folk som får betala för det med fler betalväggar, abonnemang och reklam.

Skriv under för att rädda public service. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer i en gemensam debattartikel. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se den gemensamma pressträffen med S, V, C och MP:

Uppdaterades senast: