Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: Sätt stopp för fejkkonton som sprider lögner, hat och hot på sociala medier

Sverige är mitt i en valrörelse inför EU-valet 9 juni. Samtidigt har Tv4:s granskande TV-program Kalla Fakta avslöjat att Sverigedemokraterna bedriver trollfabrik på deras kommunikationsavdelning. Trollfabriker sprider lögner, hat och hot. Syftet är att splittra och påverka val. Socialdemokraterna presenterar nu förslag för att stänga ner trollfabrikerna genom att få bort anonyma fejkkonton från sociala medier. Det presenterade partiordförande Magdalena Andersson och S toppkandidat till Europaparlamentet Heléne Fritzon på en pressträff i riksdagen 16 maj. Dags för statsministern att visa att han styr landet, sa Magdalena Andersson.

placeholder

Sverigedemokraterna som är det största partiet i regeringsunderlaget, har avslöjats med att driva en trollfabrik – en stor mängd konton sprider och har spridit vilseledande information i syfte att systematiskt manipulera det svenska politiska samtalet. SD försöker på det här sättet att lura svenska folket genom att måla upp en falsk bild av vad människor tänker och tycker. Genom hatkampanjer med anonyma avsändare.

Andersson påpekade att det rimliga hade varit om SD bett om ursäkt och sedan vidtagit åtgärder. Men Sverigedemokraterna har i stället valt att gå till full attack, inte bara mot sina politiska motståndare eller partier man samarbetar med utan också mot journalistkåren. Andersson och Fritzon poängterade att det här visar med all tydlighet hur extremt parti Sverigedemokraterna är och något som många varnat om under en lång tid.

– ­Det här är allvarligt ur en demokratisynpunkt. Det som uppdagats handlar om ett medvetet och systematiskt arbete för att försöka bedra det svenska folket – lura och splittra. Utfört av ett parti som har tjänstemän i Regeringskansliets hjärta, statsrådsberedningen, sa Magdalena Andersson.

När Sverigedemokraterna nu också avslöjats driva en trollfabrik som manipulerar det politiska samtalet så är det regeringens och statsministerns ansvar att säkerställa att EU-valet kan genomföras utan otillbörlig påverkan. Det ansvaret menar S kan aldrig läggas på SD som själva ligger bakom manipulationen – och som med all tydlighet klargjort att de inte kommer att vidta några åtgärder.

– Det är dags för statsministern att visa att han styr landet, sa Andersson.

 

S går till val på att stoppa trollfabrikerna

Socialdemokraternas topp-kandidat till Europaparlamentet Heléne Fritzon redogjorde för att S går till val på att EU ska stoppa möjligheten att skapa anonyma fejkkonton på stora sociala medieplattformar, såsom Facebook, Instagram, X eller TikTok.

– Vi vill mycket enkelt att alla konton på sociala medier i EU ska gå att koppla till en riktig person genom identifieringskrav när man skapar ett konto. Man måste veta vem som ligger bakom när vi ska föra ett demokratiskt samtal, precis som i verkligheten, sa Heléne Fritzon.

S vill att varje konto på stora sociala medieplattformar i EU ska gå att koppla till en riktig person. Du ska behöva identifiera dig, med exempelvis Bank-ID eller att ladda upp bild på ID-handling, när du skapar ett konto på de stora plattformarna inom EU.

Det ska enligt förslaget inte finnas krav på att visa sitt riktiga namn utåt, men förslaget skulle göra att det går att identifiera vem som ligger bakom ett konto som utför olagliga handlingar. S vill också se regleringar så samma privatperson inte ska kunna skapa en rad anonyma konton – det ska helt enkelt inte gå att ha 70 olika konton.

Socialdemokraterna vill också att EU ska sätta press på andra länder att anta liknande krav. Tills dess behöver det vara möjligt att göra skillnad mellan verifierade EU-konton och anonyma konton från andra länder. Det kommer göra det lättare att se vilka kommenterar som kommer från riktiga människor och vilka som riskerar att vara från fejkkonton från andra länder.

Uppdaterades senast: