Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

300 riksapotek ska säkra tillgången till läkemedel i kris och krig

Socialdemokraterna föreslår 300 riksapotek för att säkra läkemedelsförsörjningen i hela landet, på en pressträff i riksdagen den 5 december 2024. Detta är en nödvändig reform för att stärka beredskapen i kris och krig.

placeholder

Vi lever i en sårbar tid. Efter pandemin har krig och kostnadskris avlöst varandra. I ett sådant läge måste politiken ta ansvar att både förbättra och förstärka samhället. Redan i dag finns det problem med läkemedelsförsörjningen trots att vi lever i fredstid och utan exempelvis en pandemi att hantera.

2009 avreglerades apoteksmarknaden. Det har skapat ett sårbart system där tillgången på apotek bygger på att det finns ett fungerande marknadsunderlag att det kan gå med vinst. Före avregleringen hade Apoteket AB i uppdrag att också i kris och krig upprätthålla verksamheten. Efter avregleringen togs det uppdraget bort utan att ersättas av något annat.

Därför presenterade Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna och Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet nyheten om riksapotek. Det handlar om att Apoteket AB ska driva 300 så kallade riksapotek. Socialdemokraterna vill säkerställa en robust läkemedelsförsörjning även under fredstida kriser och krig. Det här är ett sätt att återta kontrollen över viktiga delar av apoteksstrukturen och skapa en mer motståndskraftig samhällsberedskap.

– Apoteken har en oerhört viktig roll i samhället, varje dag för den som behöver sin medicin, säger Lena Hallengren.

Stärkt beredskap och robust distribution

Riksapoteken ska ha högre krav på personalplanering, el- och IT-säkerhet samt särskilda avtal med läkemedelsdistributörer för prioriterad leverans vid samhällsstörningar. Apoteken får ett tydligt beredskapsuppdrag som innefattar kontinuitetsplanering och deltagande i totalförsvarsplaneringen. Förslaget innebär att 90 procent av Sveriges befolkning får ett riksapotek inom 20 kilometers körväg. De ska även ha transportberedskap för att säkerställa läkemedelstillgång i glesbefolkade områden.

Riksdagens utredningstjänst har beräknat att reformen kommer att kosta cirka 260 miljoner kronor under perioden 2023–2035. Socialdemokraterna menar att kostnaden är en investering i nationell säkerhet och en tryggare läkemedelsförsörjning.

En nödvändig reform

Före apoteksomregleringen 2009 hade Apoteket AB ett ansvar att upprätthålla läkemedelstillgång i kris och krig. Den strukturen avvecklades utan att ersättas av något likvärdigt system. Socialdemokraternas förslag är ett steg mot att återskapa en robust apoteksstruktur och öka Sveriges motståndskraft.

– Det finns brister på apoteksmarknaden och skulle vi hamna i en ny kris, kommer bristerna att bli än tydligare. Regeringen kan inte sitta och vänta på ett sådant läge, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Uppdaterades senast: