Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

"Elitidrotten har lärt mig att man måste anstränga sig för att kunna förändra"

Magdalena Andersson

Hon är partiledare för Socialdemokraterna och Sveriges första kvinnliga statsminister och omåttligt populär. Men hur väcktes egentligen hennes politiska engagemang? Vad gör hon på fritiden? Och hur lång är hon i strumplästen?

Vi har svaren.

Vem är du? Berätta lite om din bakgrund.

Jag växte upp i Uppsala och brann för simningen. Min mamma jobbade som lärare och min pappa var lektor. Det var en bra och trygg barndom med många kompisar.

Vad ville du bli när du blev stor?

Jag ville bli föreståndare för en Konsumbutik.

Vad väckte ditt politiska engagemang?

Mamma och jag brukade kolla på Rapport när jag var barn. Då blev jag arg på orättvisorna jag såg, både på nyheterna och runtomkring mig. Att klyftorna var stora, att det spelade så stor roll vem ens föräldrar var eller om man var kille eller tjej. Då gick jag med i SSU. Socialdemokraterna var partiet för mig som ville göra Sverige och världen bättre och mer rättvis.

placeholder

Foto: Mikael Wallerstedt

Du har ett förflutet som tävlingssimmare och är tidigare svensk juniormästare. Simmar du fortfarande?

Nej, tråkigt nog händer det inte så ofta. Men jag gillar friluftsliv med familjen, så det händer att jag tar en simtur under en vandring eller efter jobbet.

Vad har du lärt dig av elitidrotten?

Att man måste anstränga sig för att kunna förändra. Att utmaningar förbättrar oss och pushar oss till nya höjder. Och att laganda, gemenskap, är det som bär oss när vi möter motgångar.

Varför valde du att plugga ekonomi?

Jag tänkte det var ett bra sätt att förstå hur man kan förändra samhället och minska orättvisorna.

Nämn en person du beundrar mycket.

Jag imponeras mycket av Michelle Bachelet därför att hon sprängde många barriärer. Hon var den första kvinnliga presidenten i Chile, hon är uttalad ateist, frånskilt och ensamstående i ett katolskt land.

placeholder

Foto: Jon Petter Gustafsson

Vad gör du helst på din fritid?

Som statsminister arbetar man väldigt mycket. När jag inte jobbar gillar jag att tillbringa tid tillsammans med familjen. Vi vandrar, åker skidor, klättrar, paddlar kajak och grillar korv. Det är en fantastisk avkoppling, det gör att vi kan njuta av vår vackra natur.

Annars gillar jag fredagsmys. Just tid med familjen, att tillsammans samlas över en middag och slötitta på en serie. Det betyder väldigt mycket när jobbet kräver högt tempo.

Vad är den största utmaningen Sverige står inför just nu?

Kanske det största problemet i Sverige idag är den växande segregationen.

Under lång tid hade Sverige en stor migration samtidigt som integrationen inte fungerade. Resultatet är den segregation vi nu ser, som driver på normlöshet och kriminalitet.

Vi måste öka tryggheten och sammanhållningen i vårt land. När jag säger att vi ska vända på varje sten menar jag det. Vi ska fortsätta öka antalet poliser och skärpa straffen. Vi ska stoppa nyrekryteringen till gängen. Den strama migrationspolitiken kommer ligga fast. Nu handlar det om att de människor som kommit till vårt land snabbt ska in i samhället. Där är språket, deltagande på arbetsmarknaden och de värderingar om inte minst jämställdhet som präglar vårt land viktiga.

Du jobbar mycket? Vad är dina bästa knep för att orka?

Äta, sova och träna. Det hjälper att jag gillar att jobba. Det är en ynnest att vakna varje dag och veta vad som är min främsta uppgift. Nämligen att göra det som är bäst för Sverige.

Hur många steg går du varje dag?

Jag försöker alltid gå tiotusen steg varje dag.

Vad har varit det tuffast du har upplevt hittills i din politiska karriär?

Det första jag tänker på är 90-talskrisen och vad Moderaternas ekonomiska haveri ledde till då. Jag minns alla som jobbade och gjorde rätt för sig men såg värdet på lön, sparande och bostad gå upp i rök. Barnen som fick ha trasiga skolböcker. Och de äldre, som fick sämre vård och omsorg för att pengarna istället gick till statsskuldens räntor. Det blev min politiska skola, att prioritera, våga säga nej och fatta tuffa beslut. För att sedan kunna säga ja till det som är viktigt. Betydelsen av att vara disciplinerad i bygget av det jämlika samhället.

Det jag lärde mig på 90-talet kom till användning när jag tog ansvar för Sveriges ekonomi under en global pandemi. Det var en situation som ingen tidigare hanterat. Eller när Rysslands krig mot Ukraina kastade vårt land in i en ny och farlig verklighet.

Jag har lärt mig att det är viktigt att inte tappa fokus på samhällsproblemen i Sverige när kriser inträffar. Segregationen och gängkriminaliteten, dåliga arbetsvillkor i sjukvården, stöket i svenska klassrum, klimatförändringarna och omställningen för att skapa jobb i Sverige. Allt detta måste pågå samtidigt.

placeholder

Du bär ofta ett halssmycke med två silverbrickor, vad betyder det för dig?

En av mina närmaste vänner gjorde det halsbandet. Jag har haft det på mig vid några avgörande tillfällen som blev framgångsrika. Sen dess har det blivit som en amulett för mig.

Jag har oftast på mig det halsbandet eller ett annat som hon gjort. För mig symboliserar det lojalitet och sammanhållning. Det är ledord som är viktiga för mig. Halsbandet påminner mig om att alltid stå upp för mina värderingar och det som är rätt, varje dag och i alla beslut.

Hur förbereder du dig inför en debatt?

Jag läser mig in på ämnena som ska debatteras. Tar en promenad och tänker vad jag vill ha sagt. Och sedan kliver jag upp på debattgolvet och säger det.

Hur träffade du din man? Varför föll du för honom?

Jag träffade honom på Handelshögskolan under mina studier. Jag tyckte han var snygg och när jag lärt känna honom så såg jag att han var fin, snäll och omtänksam.

Slutligen, varför ska man rösta på Socialdemokraterna den 11 september?

Jag älskar Sverige. Det finns så mycket att vara stolt över med vårt land. Vi har kommit långt när det kommer till jämställdheten och vi har skola, sjukvård och äldreomsorg för alla, oavsett hur mycket man tjänar.

Men vi har också allvarliga samhällsproblem att ta itu med. Tonårspojkar som skjuter andra tonårspojkar och tjejer som är rädda att gå ut om kvällarna. Klimatförändringarna hotar hela vår planet. Och trots all skicklig personal i skolan så får inte alla elever det stöd de behöver.

Det här är problem som inte går att lösa med högerns skattesänkningar eller privatiseringar. Det krävs att vi jobbar tillsammans och tar kontroll över utvecklingen.

Socialdemokraterna är partiet för dig som vill bidra till vårt samhälle och som vet att Sverige kan bättre.

Magdalena Andersson svarar på vanliga frågor om henne:

Snabba fakta

Ålder: 55 år.
Bor: Sagerska huset, men vanligtvis i Nacka.
Familj: Man, två barn.
Senast lyssnade låt: Albin Lee Meldau, På riktigt.
Favoritmaträtt: Lammgryta.
Längd: 163 cm.
Hund eller katt? Hund! Saknar fortfarande grannens hund i Nacka.

placeholder

Bild: TT/Jessica Gow

Uppdaterades senast: