Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

Första maj-tal, Malmö

Stefan Löfven Tal på 1 maj 2017 i Malmö

Observera att det talade ordet gäller!

Vänner, det är härligt att vara i Malmö!

Jag tänkte på det när jag var här senast i höstas, på Industrinatten. Jag mindes stämningen här på 90-talet. Det var tufft, efter alla kriser och nedläggningar. 28 000 jobb hade försvunnit.

Men där, på industrinatten, såg jag det Malmö som har rest sig. Där presenterade sig växande Malmöföretag: TePe, Bona, Nolato. Och de mötte nyfikna skolbarn, som testade nya innovationer och fordon, och man såg att de tänkte: Jojo, det här kan jag nog göra!

Det finns en framtidstro i den här staden. Och kanske mest kultur per capita i Sverige. Konstutställningar, caféer, humorklubbar – och så mycket podcaster att hela landet lär sig skånska! Och även om jag håller på giffarna, så kan jag ändå känna mig lite stolt som svensk, när MFF slår sig fram i Europa!

* * *

Det är just framtidstron jag vill tala om idag. Den är så oerhört viktig. Var och en av oss måste kunna känna i hjärtat, att morgondagen bär på något ännu bättre för mig och min familj. Annars växer så lätt en likgiltighet. Som blir till uppgivenhet. Som blir till en vrede; en jakt på syndabockar; en känsla av allas krig mot alla.

I ett sådant samhälle segrar bara extremismen.

Här finns vår uppgift. Tillsammans ska vi genomföra ett samhällsbygge, som inte bara ger ett bättre liv till direktörens barn, utan till sjuksköterskans barn, till HR-assistentens barn, till städarens barn, till alla. Tillsammans ska vi ge varandra en ekonomisk, kunskapsmässig och social säkerhet i nuet, som kan ge hopp om framtiden. Tillsammans – ska vi skapa trygghet i en ny tid.

* * *

Först och främst måste alla i Sverige kunna vara säkra i sin vardag.

”Knarkhandeln tar fart efter lunch har vi märkt”, berättade en förskolechef här i Malmö förra året, när langare sålde narkotika utanför förskolans port.

Jag tänker på föräldern, som ser den handeln, med sitt barn i handen. Jag tänker på dig som går hem på kvällen, orolig över vad som rör sig i skuggorna. Jag tänker på alla i Sverige, som när vi läser om en ny skottlossning, börjar tänka: I natt. Igen. Finns det inget slut?

Och jag blir förbannad. Det här är ett tyranni över våra liv. Något som kuvar vår frihet. Som får oss att tveka, över var vi ska bo, vart vi ska gå, hur vi ska leva. Det kan vi aldrig acceptera. Socialdemokraterna är en frihetsrörelse. Och vi behöver skapa frihet från brott – frihet till ett tryggt liv!

* * *

Vårt samhälle ska vara starkare än gängen. Samhället ska reagera snabbt och kraftfullt.

Därför vill vi inrätta särskilda jourdomstolar, så samhället kan agera omedelbart om unga börjar begå brott. Därför satsar vi på förebyggande åtgärder i hela landet, så att unga aldrig lockas in i gängen, och fler kan få hjälp att lämna.

Och de som attackerar blåljuspersonal, om det så är polis, brandkår eller ambulans, ska få hårda och kännbara straff. Lyfter du en sten mot en ambulans - då finns inga ursäktande omständigheter. Då ska samhället reagera direkt. Rör inte våra hjältar.

* * *

Vi fördubblar nu också minimistraffet för grova vapenbrott, den som går ut med ett laddat vapen eller en handgranat, den ska bort från gatan, och in i fängelse.

Vi slår ned mot manschettbrottslighet: Skattefusk. Flyttande av tillgånger utomlands. Fifflande med ekonomiska stöd.

Och vi ska plocka av gängledarna deras kontanter och lyxartiklar. De ska inte vara någon sorts rika förebilder, kungar i området. De ska inte glorifieras. De ska arresteras.

* * *

Vänner, vi ska också behandla terrorismen som den vedervärdiga brottslighet den är.

I terrordådet på Drottninggatan mördades en 66-årig kvinna, en 31-årig kvinna, en 69-årig kvinna, en 41-årig man – och en 11-årig flicka. Ännu fler skadades, och bär med sig såren för resten av sitt liv.

Vi sörjer våra döda. Vi lider med våra skadade. Vi glömmer aldrig.

Vi känner sorg, men också beslutsamhet. Islamistiska terrorister vill ofta se sig själva som soldater i ett krig, mellan fundamentalistisk islam och pluralistiska samhällen. De vill så split och skapa konflikter, så att fler muslimer känner sig hatade, och lättare kan rekryteras till deras sekter.

Det ska vi aldrig ge dem. De är inga krigare. De representerar ingen religion. De är brottslingar som hatar vårt sätt att leva. De ska jagas med den samlade kraften hos den svenska demokratin!

* * *

I detta arbete behöver vi inte bara samla Sverige, utan hela den demokratiska världen.

De olika hot vi möter, från terror och väpnade konflikter, till klimatförändringar och antibiotikaresistens, delar vi med andra. Allt angår alla.

Och just nu är det mörka tider för oss som tror på internationellt samarbete. Vi ser med vrede på Rysslands aggression mot Ukraina, och den syriska diktaturens övergrepp på sitt eget folk.

Samtidigt vill USA resa tullmurar. Storbritannien lämnar EU. Extremhögern mobiliserar i både Europa och Asien.

Men tar vi ett steg tillbaka, och ser över längre tid, så har det internationella samarbetet för säkerhet, utveckling och frihandel varit en framgångssaga.

Fler och fler flickor och pojkar går till skolan varje dag. Världssamfundet börjar slå tillbaka mot HIV och andra epidemier. Andelen av mänskligheten i absolut fattigdom har aldrig varit lägre. Vänner, det finns en otrolig kraft i globalt samarbete!

Den starkaste säkerheten är och förblir den gemensamma säkerheten. Så i dessa svåra tider, ska länder som Sverige kavla upp ärmarna.

För ett mer enat EU, som kan stå emot Rysslands aggression. För ett mer effektivt FN, som kan tvinga fram fredsförhandlingar i Syrien. För ett världssamfund, som kan kraftsamla för trygghet i en ny tid.

* * *

Så hänger det ihop. Vi behöver både en stark polis, militär och underrättelsetjänst här hemma. Men också internationella samarbeten, och gemensamt försvar av våra demokratiska principer.

Det räcker inte med antingen – eller. Vi ska göra både och. Och vi klarar det bara tillsammans! Allas insatser behövs. Inte minst i försvaret av demokratin.

Vi ser nu en råhet och vulgaritet i den demokratiska debatten, inte minst i sociala medier, på en nivå som jag aldrig tidigare sett i mitt liv. Det härjas, och hatas, och hotas, så att många vettiga människor riskerar att skrämmas till tystnad. Vi kan inte låta det ske!

Så gör din plikt. Säg ifrån i sociala medier! Försvara det respektfulla demokratiska samtalet, innan det är för sent! Det är dags att börja respektera den gamla, gyllene principen: Behandla andra som du själva vill bli behandlad!

* * *

Efter terrordådet var det också många som hyllade och tackade polisen. De fick kramar, varma ord, och polisbilar täcktes i blommor. Så ska vi tacka varandra oftare!

Men det viktigaste för att visa samhällets tacksamhet, det är att våra poliser får bättre arbetsvillkor – och fler kollegor.

Vi socialdemokrater vill anställa 10 000 fler inom polisen till 2024, och för att nå dit vill vi skapa två nya polisutbildningar, och en av dem kommer förläggas här i södra Sverige.

Så, om du tänkt tanken – kliv fram! Kom med i utvecklingen av den svenska poliskåren! Bli en av dem som Sverige med stolthet tackar i framtiden!

* * *

Men ska vi skapa trygghet i en ny tid, behöver vi vara lika stenhårda mot brotten, som mot brottens orsaker.

Den största delen av brottsligheten orsakas av något så enkelt att människor hamnar snett i livet. Usla uppväxter. Brister i utbildning. Arbetslöshet. Fattigdom. Drogberoende. Dåliga miljöer och normer.

Det ursäktar aldrig brottslighet. Men det ger oss nyckeln till hur vi ska bekämpa brotten i grunden.

Vi behöver bygga ett Sverige som håller ihop! Vi behöver utveckla den svenska modellen – så vi får ett Sverige där alla ska med, och ingen kan åka snålskjuts. Jag vill att det ska eka genom hela Sverige: Du är inte ensam. Sverige håller samman.

* * *

Det börjar redan i skolbänken. Vi avskyr klassamhället. Därför älskar vi att investera i skolan.

Jag vill anställa ännu fler lärare med bra villkor, som har kraften att se och stimulera varenda tjatting till nya kunskapshöjder. Jag vill investera i tidiga insatser, så att vi fångar upp alla små problem innan de hinner växa sig stora. Jag vill få bort stök och mobiltelefoner från lektionerna, eftersom jag vet att lugn och ro i skolan är som viktigast när ett barn har det som tuffast.

Vi ska ha en jämlik och världsledande kunskapsskola. Det är fråga om vår framtida ekonomi, och vår ideologi: Kunskap är makt. Och makten ska delas av alla.

* * *

Kunskap är också vårt främsta vapen mot arbetslösheten.

Det finns idag över 100 000 lediga jobb i Sverige. Jag vet vad arbetslösheten kan göra med en människa. Hur många tusen, och åter tusen, är inne i det just nu, bara för att Sveriges utbildningsystem inte räcker till?

Hur många entreprenörer här i Malmö, har idéerna och viljan, men saknar rätt utbildad personal?

Vi ska fortsätta skapa jobb i Sverige, genom investeringar i småföretagande, bostäder och infrastruktur. Men framför allt måste vi se till att dessa hundratusen jobb kan tillsättas av Sveriges alla arbetslösa.

Om du gör din plikt och säger: ”Jag är redo att plugga” – då ska Sverige svara!

Här finns bristyrkesutbildningar framtagna i samarbete med arbetsgivarna själva! Här finns yrkespaket för dig som har svårt att klara gymnasiet! Här finns ett kunskapslyft, med snart 70 000 nya utbildningsplatser runt om i landet, bland annat här på det som snart blir Malmö universitet!

Alla som kan jobba ska jobba, till en lön att leva på. Vi håller ihop!

* * *

Och ska vi skapa ett samhälle som tror på framtiden – då ska Sverige inte ha några skuggsamhällen.

Vi ska ha en reglerad invandring, med ordning och reda i migrationspolitiken. Vi ska fortsätta driva på för ett gemensamt asylsystem i EU.

I Sverige ska det vara tydligt: Den som får avslag ska återvända hem. Den som får stanna, möter samma rättigheter och skyldigheter som alla andra: Lär dig svenska, gör dig anställningsbar, jobba och bidra. Vi ska inte tro att de som flytt över halva världen är svaga och behöver tas om hand. Oftast är det precis tvärtom!

Och det är dags att samhället kliver fram för att bryta segregationen. Det är bara vi socialdemokrater som kan samla Sverige inför den uppgiften: Rusta upp miljonprogram. Slopa EBO. Bekämpa trångboddheten. Förstärka skolorna. Individanpassa språkutbildningen. Underlätta företagande.

Men varje enskild individ måste också göra sitt, kvinna som man. Vi klarar det bara tillsammans. Sverige måste bryta segregationen – innan segregationen bryter sönder Sverige.

* * *

Detta är också en fråga om jämställdhet.

Det har kommit rapporter om självutnämnda sedlighetspoliser, som försöker bestämma om vilka caféer kvinnor får gå på, hur de ska klä sig och hur de ska leva. Det är bara en del av det förtryck, som man säger handlar om heder – men bara handlar om skam, och som i värsta fall leder till våld och mord på unga kvinnor.

Det här kan vi som ett samhälle aldrig tolerera. Aldrig, aldrig att dessa män ska få bestämma över kvinnors liv. Jag vill att varje ung kvinna i Sverige ska kunna leva som hon vill, stolt, rakryggad, självklar. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter, och samma friheter. Punkt slut.

* * *

Men vänner, det kanske viktigaste verktyget av alla för att skapa trygghet i en ny tid, det är den gemensamma och solidariskt finansierade välfärden.

Låt mig börja med våra äldre. Jag känner ofta en så stor tacksamhet, till de generationer som gått före min. De är de som gjort att jag har haft ett så fantastiskt liv. De förtjänar respekt, och en större ekonomisk trygghet.

Nu går vi framåt. Högre bostadstillägg. Billigare tandvård för äldre. Gratis primärvård för dig över 85. Vi ska förbättra PPM, så det som nu går till skyhöga avgifter kan bli till bättre pensioner. Vi sänker skatten för 1,7 miljoner pensionärer – och vi ger oss inte förrän lön och pension beskattas lika. Detta är inte snällhet – det är vårt moraliska ansvar.

* * *

För mig är detta vad den svenska modellen alltid gått ut på. Vi ska använda styrkan som finns i gemenskapen, till att göra var och en av oss lite tryggare, lite modigare, som i sin tur gör att vi får en ännu starkare gemenskap.

Detta är själva drivkraften bakom regeringens arbete. För varje ny undersköterska, så blir det fler äldre som vet i hjärtat att någon kommer när de behöver. För varje ny sjuksköterska, så finns det en till som kan göra en professionell bedömning när du kommer med ditt barn till akuten på natten. För varje ny socionom, så är det fler barns uppväxt som kan bli räddade medan tid finns.

Det här är ord jag vill lägga tyngd bakom. Vi har hittills satsat 30 miljarder på välfärden. Sveriges Kommuner och Landsting rapporterar att de fått 52 000 fler heltidsanställda på bara två år.

Nu vill jag gå vidare. Vi ska göra stora, massiva rekryteringar i välfärden under nästa mandatperiod. Det är välfärdens tur nu.

När du är som svagast – ska vår gemenskap vara som starkast!

* * *

Redan idag kan vi lansera en ny reform för att korta vårdköerna. Om du känner av symptom, om du anar att något inte står rätt till, då ska samhället finnas där för dig på direkten.

Det tidigare bonussystemet för att korta köerna har uppmuntrat till trixande med statistiken, och dömts ut av Läkarförbundet. Vi tillför istället en miljard kronor till snabb vård för patientens bästa. Vi tar tag i köproblemet i grunden, genom nya arbetssätt och snabbare tillgång till primärvården. Vi påbörjar också arbetet med patientkontrakt, som gör att patienter med komplexa behov får en plan för hur deras vård ska genomföras på så kort tid som möjligt.

När högern mest verkar slåss för utförsäljningar och vinstjakt, står vi upp för det budskap som vi bär på bröstet idag: Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas!

* * *

Men här står också det stora vägvalet i svensk politik.

Sen min regering tillträdde, har vi alltid varit redo att fatta svåra beslut. Och målet om EU:s lägsta arbetslöshet är styrande för helande den ekonomiska politiken. Det är ett stort mål. Men vi socialdemokrater brukar inte ha små.

Och vi har nu nästan 200 000 fler som jobbar, den lägsta ungdomsarbetslösheten på 13 år, den högsta sysselsättningsgraden i EU, och det stora budgetunderskott vi fick i knät har vänts till överskott på 40 miljarder.

För oss är det nu självklart, att den här ekonomiska kraften ska användas till ett samhällsbygge, med tusentals nya lärare, insatspoliser och cancerspecialister, som ger en trygg uppväxt för våra barn, en friare ålderdom för våra äldre, och fler jobb för oss alla.

Men lika självklart verkar det vara för högern, att efter ett första, andra, tredje, fjärde och femte jobbskatteavdrag, ska vi nu lägga alla pengar på ett sjätte, som gynnar mest de som redan tjänar bäst.

Samtidigt vill göra nya nedskärningar för att bekosta schabraket, och de talar de om att köra över parterna och lagstifta om sänkta löner!

Detta kommer bli den centrala konflikten i valrörelsen 2018. Ett förmögenhetsbygge för några få – eller ett samhällsbygge för alla!

* * *

Moderatledaren har också i all sin otydlighet, lyckats göra klart att hon vill kroka arm med SD, för att stoppa vårt samhällsbygge – och sänka skatten istället.

Jag har bara en enkel fråga: Vad ska SD få i den här affären?

Ska de få slopa anställningstryggheten, begränsa aborträtten? Ska de få inflytande över ekonomin, säkerhetspolitiken och utrikespolitiken? Ska de få tysta de medier som misshagar dem, och använda regeringsmakten till sina egna hat- och hetskampanjer?

Se bara till testballongen Hässleholm – den sprack på några dagar, i ett fullkomligt haveri av lämmelliknande avhopp, ekonomisk skandal och ren rasism.

Så det är min uppmaning till alla seriösa partier i Sverige: Lek inte med elden – ni kommer att bränna så mycket mer än er själva!

* * *

Vill ni inte lyssna på mig, lyssna på de som vet. Jag vill läsa slutet av ett brev, som riktar sig till moderatledaren, men egentligen – till oss alla:

”Ondskan uppenbarar sig i olika skepnader, men oavsett vilka titlar den ger sig, är det samma hat och samma mekanismer som driver dagens hatare, som de jag upplevt tidigare i mitt liv. Om ni nu inte lyssnar på oss, som har överlevt Förintelsen och upplevt hatets och våldets yttersta konsekvenser, vilka ska ni då lyssna på när alla vittnen är borta?

Det är endast med lärdom om historien som vi kan möta framtiden med öppna ögon och ha en chans förhindra att historien upprepar sig.

Med vänlig hälsning, Emerich Roth, överlevande av Förintelsen”

* * *

Det finns ju en annan väg för Sverige.

Jag kommer aldrig att vika från en frejdig politisk debatt. Jag kommer kalla en spade för en spade, och ett uselt förslag för ett uselt förslag. Och jag förväntar mig att alla andra partiledare gör samma sak, och attackerar mig för den ena och det tredje.

De är så välkomna! Det är demokrati!

Men när krutröken har lagt sig, och landet ska ledas, då kan vi inte stå och gråta över gamla oförätter, och låtsas som att en skarp ideologisk debatt omöjliggör ett demokratiskt samarbete.

Det enda sättet att inte ge inflytande åt vågmästare och extremister, är att slänga blockpolitiken på den historiska skräphög där den hör hemma, och vara vuxna nog att ta ansvar, och samarbeta för Sveriges bästa.

Det är en uråldrig socialdemokratisk princip: Landet först. Partipolitiken sen. Nu och för alltid.

* * *

Vänner, det är såhär jag vill leda Sverige.

När debatten dras mot sina extremer, ska vi socialdemokrater orka stå för både – och. Både hårda mot brotten – och mot brottens orsaker. Både plikt att arbeta – och rätt till en stark välfärd. Både skarp demokratisk debatt – och beredskap att samarbeta för Sveriges bästa.

I tider av polarisering, av rasism, antisemitism och fanatism, ska Socialdemokraterna vara en samlande kraft, i centrum av svensk politik.Låt andra ägna sig åt låtsasutspel och spelteorier, i den svenska blockpolitikens sista dödsryckningar. Vi ska bygga Sverige!

* * *

Och i det här samhällsbygget, vill jag ha med dig.

Vi vet bara två saker om framtiden: Att den kommer bli annorlunda. Och att inget är förutbestämt. Framtiden är vår att forma. Du har makten att förändra den. Och du är inte ensam! Vi gör det tillsammans!

När samhället hotas av politiska extremister och religiösa fundamentalister, har varje demokrat en plikt att kliva fram.

Så kliv fram! Med dina idéer. Din kraft. Din vilja! Bli en av dem, som i framtiden kan säga: Jag var med – och skapade trygghet i en ny tid!

Uppdaterades senast: