Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

Första maj 2018

Stefan Löfvens tal på 1 maj 2018: Det starka samhället.

Observera att det talade ordet gäller!

Vänner, socialdemokrater,

äntligen är det första maj!

”Första maj, första maj, varje sliten kavaj, blir en mantel av strålande ljus…”

Det enda som är bättre än första maj, är första maj under ett valår!

Och vi ska ge allt i det val som kommer. Inte, i slutänden, för att vinna röster eller mandat. Det är bara medel, för att nå målet. Nej, vi söker folkets förtroende för att skapa, just det som står på våra första maj-nålar på bröstet: Trygghet.

Och den som inte förstår värdet av trygghet för en människa, har aldrig känt vad riktig otrygghet kan innebära.

Den som kommit hem, sett fönstret krossat, fotavtrycken på sovrumsgolvet, den kan svara.

Den som fått se sina barns ögon, dras till en blodfläck som finns kvar i tunnelbaneuppgången, den kan svara.

Den som fått känna den fruktansvärda kränkningen, i sexuella trakasserier, eller sexuellt våld, den kan svara!

* * *

Och trygghet är något ännu större, än frihet från brott!

Den äldre man, som kanske blivit bjuden av vännerna på fotboll, men som tackar nej, eftersom han vet att han inte har råd att ta matbiten efteråt, han kan svara på vad otrygghet kan innebära, i form av tvekan och ensamhet.

Den unga kvinna, som känner sitt ofödda barn röra sig i magen, hon som har så mycket lycka och förhoppningar framför sig, men samtidigt vet att det är kris på förlossningsavdelningen, hon kan svara på vad otrygghet kan innebära, för hon känner det med varje spark!

För hans trygghet, för hennes trygghet, för allas vår trygghet. Det är därför vi söker mandat. Det är därför vi ska ge allt. Det är därför vi ska vinna valet!

* * *

Och jag vet, att det som krävs för att skapa trygghet, är vad Gustav Möller, vår legendariska gamla socialminister, en gång började kalla ”det starka samhället”.

Det som blev ett kännetecken för den svenska modell, som under det förra seklet kunde förundra världen.

Jag tror många längtar efter just den styrkan idag. Alldeles för många, har alldeles för ofta, märkt hur samhället har försvagats, och dragit sig tillbaka.

Och om brottslighet blir ditt eget, personliga problem, om bra skola och sjukvård blir marknadsvaror - då börjar folk försöka köpa sig trygghet så gott det går.

Men det funkar ju aldrig!

Vanligt folk hamnar bara i en flodvåg av räkningar, för larmen, för vaktbolagen, för barnens privata skola, för mammas privata vård.

Det är detta vi socialdemokrater alltid vetat. I ett svagt samhälle, blir folk inte tryggare – bara fattigare!

* * *

Och känner man sig övergiven av samhället, då växer oron. Då skapas grogrunden för extremism. Då kan män med stora ord och kalla hjärtan, ta makten, genom att peka ut syndabockar och sprida hat.

Men vänner – det finns en annan väg. Den stora majoriteten av svenska folket vill någonting annat. De vill ha en demokratisk gemenskap, som tar ansvar!

Så låt oss svara upp mot den viljan!

Låt oss göra det kommande decenniet, till det starka samhällets revansch!

* * *

Och det är bara vi socialdemokrater som kan leda det arbetet!

Moderaterna frågar ju aldrig: Vad kan vi bygga upp?” utan: ”Vad kan vi skära ned – så vi har råd att sänka skatten?”

Och SD frågar ju aldrig: ”Hur kan vi läka ihop?” Tvärtom lägger de all sin kraft på att hetsa grupp mot grupp, så att ingen ska märka att deras enorma löften saknar täckning!

Nej – det är upp till oss! Jag vill att vi ska leda en bred folkrörelse för trygghet. Som när andra vill splittra - samlar. Som när andra vill skära ned - bygger upp. Som när andra misströstar - skapar tro på framtiden.

Vi ska aldrig förlora vårt land, till otrygghet, oro och extremism! Vi ska bygga det som så många längtar efter, som så många förtjänar:
ett starkare samhälle - ett tryggare Sverige!

* * *

Och vänner, nu har vi byggt upp en ekonomisk styrka som gör det möjligt!

Minns ni hur det såg ut för fyra år sedan?

Alliansregeringen hade talat vitt och brett om jobben, men fokuserade på att slå sönder arbetslöshetsförsäkringen, och lämnade efter sig en högre arbetslöshet än när de började. Sverige hade till och med haft så hög ungdomsarbetslöshet,
att vi fick krisstöd från EU!

Ändå slogs det larm om hur hemskt det skulle bli med socialdemokratisk politik. Dubbelstöten, trippelstöten - det till och med affischerades om hur hemska vi skulle vara mot unga.

Idag är ungdomsarbetslösheten den lägsta på 16 år! Vi har infört vår 90-dagarsgaranti, och varje ung garanteras utbildning, arbete eller praktik.

Idag går ungefär 300 000 fler människor till jobbet. Andelen som försörjs av stöd från samhället är den lägsta sedan 1981. Och Sverige har den högsta sysselsättningsgraden som Eurostat någonsin uppmätt i ett EU-land.

Reinfeldts mål om 5 miljoner i arbete till 2020, nådde vi redan förra året.

Men alla vet ju att vi socialdemokrater siktar högre! Alla som kan jobba ska jobba.
Våra investeringar i export, innovation, företagande, kunskapslyft och nyanställningar i välfärden - de är långt ifrån färdiga!

Vi är stolta, men inte nöjda! Vi är inte framme – men vi är på väg!

* * *

Det här har också gjort, att senast vi hade så här låg statsskuld, var jag en fjunig tjugoåring. För de som inte vill fråga en herre om hans ålder, var det 1977!

Det underskott vi ärvde, på 60 miljarder per år, har vänts till ett överskott på 50 miljarder. Och det här är den absolut mest avgörande frågan i valet: Vad ska vi göra med den här ekonomiska styrkan?

Vi vet ju vad våra motståndare vill göra med pengarna! Har ni sett filmen ”Måndag hela veckan”? Där spelar Bill Murray en TV-reporter, som tvingas uppleva samma dag, om och om, och om igen. Lite så är det att leva med svensk höger.

1921 stod det på valaffischerna: ”Lätta skattebördans tryck”. 1935 stod det: ”Lägre skatter”. Och 46 – när Europa låg i ruiner: ”Som man röstar får man skatta”.

1952: ”Visst går det att sänka din skatt”. 1962: ”Ja till sänkt skatt”. 1979: ”Lägre skatter”, en favorit i repris från 35!

1985: ”Sänk skatten” – men nu med fiskmåsar i bakgrunden! 1994: ”Ja, vi sänker skatter”. 2002: ”Med vår regering får alla sänkt skatt”

Är det någon som vågar gissa vad de går till val på i år?

* * *

Depression, mellankrigstid, fredstid! Oljekris, bankkris, finanskris!

Det finns ingen samhällssituation i Sveriges demokratiska historia, som Moderaterna inte velat bemöta med att sänka skatten för rika! Det är som en evig loop! Det är Måndag hela veckan!

Enda skillnaden är att filmen tar slut efter nästan exakt 100 minuter. Moderaterna har hållit på i snart 100 år!

* * *

Vänner!

Vi vill istället använda vår ekonomiska styrka till att genomföra det största trygghetsprogrammet i modern tid!

I vårt starka samhälle, ska vi korta sjukvårdsköerna rejält, så att du som väntar på en operation för dig, eller någon du älskar, inte behöver leva i oro och vanmakt.

I vårt starka samhälle, ska folk få närmare till vården, oavsett var de bor i landet, och lättare få läkartid, få stöd vid psykisk ohälsa, kunna komma in på helgen när oron blir för stor för barnets ihållande hosta.

I vårt starka samhälle, ska vi ha fler ambulanser och ambulanshelikoptrar, så att du vet, när du ligger där, och livet balanserar på en tunn tråd, att du snart får höra ljudet av en siren – eller smattrande rotorblad.

Och för att göra allt detta möjligt, för att bemanna operationssalarna, ambulanshelikoptrarna, vårdcentralerna, vill vi socialdemokrater öka antalet anställda i vården med 14 000 under de kommande fyra åren.

I det starka Sverige jag vill se, ska vi ha kraft att ge sjukvårdens hjältar de arbetsförhållanden och de kollegor som de förtjänar!

* * *

Och grundprincipen i vårt starka Sverige, ska alltid vara, att den som drabbas av sjukdom, av arbetslöshet, eller av en allvarlig funktionsnedsättning, ska känna stödet från ett helt samhälle. Punkt.

Och om du jobbar hårt, har du rätt till lön för mödan: En inkomst att leva på. En trygg anställning, som inte hyvlas eller avgörs från dag till dag. En arbetsplats som inte dödar, skadar, eller bränner ut. Och en ständig möjlighet att stimuleras, utvecklas, lära genom livet.

Det är inte förmåner – det är vårt gemensamma ansvar! I vårt starka samhälle, sätter vi riktig kraft bakom orden: Det ska löna sig att arbeta!

* * *

Och självklart ska du känna en trygghet ifrån brott!

Lag och ordning ska vara en socialdemokratisk hjärtefråga. Glöm aldrig klassperspektivet! Det är ju arbetarklassen som bor i de hårdast utsatta områdena. Det är ju arbetarklassens barn, som oftast dras in i kriminella gäng och narkotikamissbruk. Det är ju de som har det svårast, som drabbas hårdast om samhället är för svagt för att bekämpa brotten!

Vänner, därför vi tar striden för lag och ordning. Vi vill riva klassamhället. Därför ska den organiserade brottsligheten belysas, bekämpas och besegras!

* * *

Nu krävs ännu fler modiga kvinnor och män, som är redo att lyssna, trösta, analysera, lösa fall och gripa förövare, med modern utrustning – och stark lagstiftning i ryggen!

Och det blir väldigt magstarkt när Moderaterna försöker attackera oss om antalet poliser, när de flesta insatta vet vad det beror på.

Under deras sista år vid makten, gick polisutbildningen på sparlåga. Värst var det 2010, då bara 140 stycken fick börja, vilket är långt ifrån att ens täcka pensionsavgångarna.

Vi gör nu den största satsningen på polisen på 20 år. Vi utbildar dubbelt så många poliser som Moderatregeringen. Samtidigt tillförs resurser så att lönerna kan förstärkas, över fem procent i genomsnitt redan nu i vår.

Vi ska öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024, och redan nästa år kommer det ut 1 300 poliser på våra gator.

Vänner - vi bygger ett Sverige, som kan visa att staten alltid är starkare än de kriminella gängen!

* * *

Men det krävs mer. Vi vill ju bekämpa brottens orsaker i grunden. Och då krävs ju just det jag talar om idag: ett helt, starkt, samhälle!

Starkare skolor, starkare föreningar, en starkare samhällsgemenskap, som fångar upp alla unga som riskerar att hamna snett.

Det krävs också, att vi en gång för alla, gör upp med det svaga samhälle som låtit segregationen växa!

Med starka starka krav. En plikt att lära sig språket. Vidareutbilda sig. Göra sig anställningsbar. Annars kan man inte räkna med stöd från det gemensamma.

Men också med stora, starka möjligheter. En modern språkundervisning. Rejäla bristyrkesutbildningar. Och ett stopp för arbetskraftsinvandring till yrken där det inte råder brist, så att de jobben kan utföras av arbetslösa i Sverige.

Vänner, denna uppgift kan aldrig klaras av ett klent samhälle, som fokuserar på att sänka skatten för rika.

Vårt samhälle, ska vara starkt nog att bryta segregationen, innan segregationen bryter sönder Sverige!

* * *

Det kommer också kräva tuffa beslut.

Vi har nu lagt om migrationspolitiken. Antalet asylsökande har minskat kraftigt. Fokus har lagts på att få andra länder att ta större ansvar, och dela på arbetsuppgiften.

Den politiken behöver ligga fast. För att integrationen ska fungera, för att folk ska komma i arbete och bli en självklar del av samhället, krävs att Sverige inte tar ett oproportionerligt ansvar. Så enkelt, och så svårt, är det.

Men jag vägrar se skuggsamhällen växa fram. De som Sverige tar emot, ska vara en självklar del av vår samhällsgemenskap, med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra.

Inget A-lag. Inget B-lag. Ett starkt Sverige. Som håller ihop.

* * *

Och Sveriges kanske viktigaste uppgift, det är att ge vårt allt, i de globala uppgifter som behöver utföras, för att hjälpa i konflikters närhet, och se till att människor inte tvingas fly över huvud taget.

Det starka Sverige jag vill se, är också en stark kraft globalt. För ett effektivt förebyggande av konflikter. För ett rejält europeiskt samarbete för fred. Och för en fullständig övergång till en hållbar värld, som inte skapar krig över resurser och nya klimatflyktingar.

Och för en vecka sedan välkomnade jag FN:s säkerhetsråd, på Dag Hammarskjölds Backåkra, i Skåne. Egentligen var det en enda fråga som satte sin prägel på mötet: Att återuppta samtalen om en politisk lösning på Syrienkriget.

Hammarskjöld sa en gång: ”FN skapades inte för att ta människan till himmelen,
utan för att rädda mänskligheten från helvetet.” Och nu måste vi länder som utgör FN:s säkerhetsråd, resa oss över våra egna nationella intressen, och axla det breda ledarskap som världssamfundet har anförtrott oss.

Det krävs inget mindre, och inget mer, än ett eldupphör. En öppning för humanitär hjälp. Och en FN-ledd politisk process.

Bara så, kan det helvete som det syriska folket genomlidit i åtta år få sitt slut.

* * *

Socialdemokrater, mötesdeltagare!

I många år nu, har jag burit med mig en dikt av Inger Sjöstrand.

På stigar
går man aldrig
riktigt ensam

Fötterna har sällskap med
alla steg som
stigit
stigen fram

Och jag bär med mig den som en påminnelse, om den centrala uppgift som vårt samhälle aldrig får svika, inför de som trampat upp stigarna, för mig, och för min generation.

Värdig äldreomsorg. Bra boenden. Rättvisa pensioner.

Det är inget vi ger våra äldre som någon sorts välgörenhet. Det är något de arbetat ihop själva, ofta under ett mycket hårdare och längre arbetsliv än de som vi upplever idag.

Det är därför regeringen investerar så mycket i mer personal i äldreomsorgen och vården. Det är därför vi har höjt bostadstillägget, fyrdubblat tandvårdsbidraget för alla över 65, infört avgiftsfri öppenvård för alla över 85. Och steg för steg tar vi bort den orättfärdiga pensionärskatten, och ser till att lön och pension beskattas lika!

* * *

Och nu ser vi också hur pensionärers inkomster har höjts, i genomsnitt med 1100 kronor, varje månad. Men det är långt från nog.

Idag, på arbetarrörelsens högtidsdag, presenterar vi en ny satsning på 4 miljarder,
för att förbättra pensionerna för de som arbetat ett helt yrkesliv, men ändå har låg pension.

Det är en reform för er som jobbat med att ta hand om våra barn. För lastbilschaufförerna som sett till att vi haft mat i våra butiker. För undersköterskorna som vårdat oss genom alla år. För lagerarbetarna, grundskolelärarna, butiksanställda och redovisningsassistenter.

De ska inte straffbeskattas, som Moderaterna föreslår. De ska hedras. Med vårt förslag får de höjd pension med upp till 600 kronor mer i månaden. Efter skatt ger det omkring 5000 mer i hushållskassan, per person och per år.

Jag vill att vårt starka samhälle, ska ge en grundmurad ekonomisk trygghet,
till alla dem som trampat upp de stigar vi går på. Det är inte en fråga om snällhet, utan respekt för de som har byggt landet!

* * *

Ja vänner, fram till valet kommer vi fortsätta presentera byggdelarna i det som kommer bli det största trygghetsprogrammet i modern tid, det som vi vet kommer att göra Sverige starkt.

Men vi måste också visa vad som händer, om vi slänger bort den här ekonomiska styrkan på något annat.

Moderaterna talar hemskt ogärna om konsekvenserna av sin politik.

Se bara här i Stockholms läns landsting, som Karin talade om, där man styrt sjukvården i 12 år. Nya Karolinska har genom politisk naivitet, misskötsel och tilltro till privatisering, lyckats bli den trettonde dyraste byggnaden i hela världen.

Samtidigt har den heroiska personalen fått gå runt med visselpipor, när inte ens larmsystemen fungerade, och det kommer avslöjande efter avslöjande om hur patienterna drabbas. Men när moderaternas ledare får frågor om den här skandalen, då svarar han, och jag citerar: ”Ni är så engagerade i ett husbygge i Solna”.

Jag kan bara säga så här: Den som vill vifta bort världens trettonde dyraste byggnad,
som ”ett husbygge i Solna”, den ska nog inte ha någon makt över svensk sjukvård
– eller svensk ekonomi!

* * *

Men såhär är det på punkt efter punkt. De vägrar tala om konsekvenserna!

Men om man satsar på att sänka skatten för de som tjänar mest, då får man väl vara ärlig med att det blir mindre till vård, skola och omsorg!

Om man vill rikta in sig på att sänka skatten på löneinkomster, då får man väl berätta för pensionärerna att deras skatteorättvisa ska öka!

Om man fortsätter säga att alla vinster i välfärden är bra, då får man väl erkänna att det blir mindre pengar till barn och äldre, därför att ett riskkapitalbolag har väl aldrig tvekat om att ta ut så mycket vinst som möjligt!

Ska jag fortsätta? Om man vill tillåta religiösa friskolor, då får man väl också stå för konsekvenserna när skola och religion blandas samman!

Om man vill ha kvar Europas kanske mest oreglerade arbetskraftsinvandring,
då får man ta ansvar för att människor utnyttjas, jobbar för slavlöner och lever i skuggsamhällen!

Om man vill göra det lättare att sparka folk, och lagstifta om att folk ska jobba till 30 procent lägre lön, då får man väl stå för att man vill öka otryggheten på arbetsmarknaden, och att man kanske inte tycker det är så viktigt att det ska löna sig att arbeta!

Jag är så trött på det här! Min enkla önskan är: Tala ur skägget!
Stå för konsekvenserna – eller byt politik!

* * *

Och min uppmaning till svenska folket är den här: Se vad som står på spel!

Sverige är i ett avgörande läge. Moderaterna har ju berättat vad de vill göra.

Det blir återigen skattesänkningar för de som redan har mest, samtidigt som andra ska nöja sig med lägre löner, svagare välfärd och den större otrygghet som blir resultatet.

Och Jimmie Åkesson säger att han redan har förberett sin långa önskelista, för saker han ska kräva i utbyte, för att låta Kristersson genomföra sitt program.

De har också förberett sig genom att svänga hejvilt, för att gå Moderaterna till mötes!

SD vill att den som tjänar 100 000 i månaden, ska få 46 000 kronor i sänkt skatt om året! Storbolagens vinster i välfärden ska försvaras, men det ska bli lättare att sparka vanligt folk!

Så, se vad som står på spel!

Ingen vet ännu vad en moderat och sverigedemokratisk regering skulle innebära. Men allt de sagt hittills, tyder på att det skulle bli den mest löntagarfientliga regeringen i modern tid!

* * *

Ja, vänner,

det är detta valet kommer handla om!

Ska vi använda vår ekonomiska styrka till att anställa fler sjuksköterskor och poliser,
skapa en integration som håller ihop Sverige, och trygga ekonomin för våra äldre,
eller ska vi sänka skatten för de som redan har mest?

Ska vi ha ett starkare eller svagare samhälle?

Ska den svenska modellen som vi känner den, utvecklas, eller avvecklas?

Jag vill, att vi från denna dag, i denna valrörelse, och genom åren framför oss,
leder en folkrörelse för alla dem, som förstår värdet av trygghet för en människa.

För dem, som vill gå säkra hem på kvällen. För honom, som vill kunna tacka ja,
när vännerna bjuder på fotboll. För henne, som känner ett nytt liv sparka.

För oss alla, ska vi bygga ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige - tillsammans!

Uppdaterades senast: