Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: Utred Svantesson-effekten – Regeringens hantering av inflationen förvärrade kostnadskrisen för svenska familjer.

Inflationen drabbade hela Europa, men trots goda grundförutsättningar blev det oerhört tufft just i Sverige. Mikael Damberg, Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson, riktar nu hård kritik på en pressträff den 28 december mot regeringen och kallar det för en Svantessoneffekt att kostnadskrisen kostat svenska familjer 5000 kronor mer per år än jämförbara länder.

placeholder

Hushållen pressas hårt av höga priser på mat, bränsle och stigande räntor. Trots att Sverige gick in i kostnadskrisen med goda förutsättningar för att trycka tillbaka inflationen – så har vi nu facit från verkligheten. Exklusive energi har konsumentpriserna ökat mer i Sverige än i jämförbara länder.

Den här Svantesson-effekten har kostat en vanlig barnfamilj mer än 5 000 kronor per år. Om svensk inflation hade utvecklats i linje med jämförbara länder, från konjunkturinstitutets prisjämförelse: Danmark, euro-zonen, Finland, Frankrike, Norge, Spanien, Tyskland, hade kostnadsökningen varit 5 000 kronor lägre för en genomsnittlig barnfamilj.

Mikael Damberg sa under torsdagens pressträff att Socialdemokraterna anser att regeringen misslyckats med att ta kontroll över situationen och satt sig i baksätet istället för att använda de verktyg som finns. Socialdemokraterna har drivit på med egna initiativ och uppmaningar till regeringen med syfte att underlätta för hushållen och stärka den svenska ekonomin. Men regeringen har valt att vara passiva och att inte göra något av de olika initiativen.

– Samtidigt har höginkomsttagarna överkompenserats jämfört med vanliga löntagare, sa Mikael Damberg och beskrev hur företagens vinster ökat mer i Sverige samtidigt som arbetskraften blivit billigare än i andra OECD - länder.

Exempel på avgörande initiativ som regeringen missat:

Socialdemokraterna vill att inflationspolitiken utvärderas. Regeringen har misslyckats med inflationsbekämpningen och tvingar svensk ekonomi in i en onödigt djup lågkonjunktur.

Uppdaterades senast: