Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Skärpta krav på integritet vid användning av appar

Socialdemokraterna vill skärpa kraven på användarvillkor för de företag som levererar tjänster som sociala plattformar och andra appar.

Den senaste tiden har det rapporterats om hur uppgifter om individers rörelsemönster samlas in och säljs vidare. I dagsläget godkänner många användare villkoren utan att veta vad de faktiskt säger ja till. Användarvillkoren hänvisar till långa avtal som inte är anpassade för att vara lättillgängliga eller tydliga. Det ska vara enkelt att göra medvetna val om hur personliga data hanteras.

- Det ska vara enkelt för människor att säga ja eller nej till hur deras uppgifter används, säger Anders Ygeman (s) digitaliseringsminister.

- Jag var chockad över all information som en dejting-sida samlade in på mig. Det ska vara enkelt att veta vilken information som hanteras av sidorna och apparna som vi använder, säger Linus Glanzelius (s), kandidat till europaparlamentet

Socialdemokraterna föreslår därför att:

  • EU bör skärpa kraven på företag som levererar sociala plattformar och andra appar så att medgivande till användarvillkor sker på ett lätt och begripligt sätt. Det ska vara enkelt att göra medvetna val om hur personliga data hanteras.
  • Särskilt viktigt är att det framgår hur företaget som tillhandahåller tjänsten kan sälja vidare personliga data till andra företag. Det måste också vara tydligt vilka inställningar som verkligen är nödvändiga för att tjänsten ska fungera och vilka som kan väljas bort.
  • Ändringar av större betydelse ska inte få göras utan att nytt medgivande inhämtas där det tydligt framgår vad ändringen innebär.
  • Det bör också införas standardiserade grundkrav så att själva användarvillkoren kan hållas kortare och i större utsträckning hänvisa till avvikelser från grundkraven.

Uppdaterades senast: