Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Ingen ska behöva dö på jobbet

Ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet. Men idag är det alltför många som varje dag riskerar sin kropp, hälsa och ytterst sitt liv på arbetsplatsen. Regeringen föreslår nu att skyddsombuden ska kunna verka på alla arbetsplatser med kollektivavtal.

Under 2019 dog 47 personer på svenska arbetsplatser. Det är människor som aldrig mer kan gå hem till sina familjer. Barn som förlorar sina föräldrar. Det här kan vi socialdemokrater aldrig acceptera! Därför föreslår nu den socialdemokratiskt ledda regeringen att arbetsmiljölagen ändras så att regionala skyddsombud får utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektivavtal.

–Förra året dog 47 personer på svenska arbetsplatser. Det är människor som inte kom hem till sina nära och kära efter jobbet. I flera fall var det arbetsplatser där det saknades ett lokalt arbetsmiljöarbete, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Idag får de regionala skyddsombuden endast verka på arbetsplatser där det finns minst en anställd som är medlem i ett fackförbund. Kravet om minst en medlem har lett till att det finns företag som har kollektivavtal, men där de regionala skyddsombuden inte får tillträde. Det är särskilt vanligt på arbetsplatser med utländsk arbetskraft.

Att företag med svenska kollektivavtal, men en stor andel utstationerade arbetstagare, inte kan kontrolleras på samma sätt som andra företag med kollektivavtal är inte rimligt. Det leder till att företag som gör rätt riskerar att konkurreras ut av oseriösa företag som tummar på säkerheten genom kryphål i lagen.

– Det handlar om att skapa lika spelregler för alla företag som har kollektivavtal. Som lagen är i dag riskerar kravet på att arbetstagarorganisationen ska ha en medlem på arbetsstället att leda till att regionala skyddsombud inte får tillträde till arbetsställen där de skulle behövas. De regionala skyddsombudens arbete är oerhört viktigt, det kan ytterst handla om liv och död, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Till skillnad från Sverigedemokraterna, som vill avskaffa de regionala skyddsombuden, vill vi socialdemokrater ge dem bättre möjligheter att utföra sitt arbete. Nu är det upp till bevis för de partier som säger sig värna om arbetstagarna. Tillsammans kan vi göra något på riktigt för att ingen ska dö på jobbet!

Läs mer på regeringen.se Länk till annan webbplats.

Uppdaterades senast: