Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Sverige tar över ordförandeskapet i SAMAK

Fredag den 21 januari träffas de nordiska socialdemokratiska partiledarna och statsministrarna tillsammans med LO-ledarna, för ett digitalt toppmöte med det nordiska facklig-politiska samarbetet SAMAK. Då tar Magdalena Andersson över ordförandeskapet för samarbetsorganisationen från Norges Jonas Gahr Støre.

- Det nordiska facklig-politiska samarbetet är unikt, och visar på stor styrka med fyra socialdemokratiska nordiska statsministrar. Tillsammans leder vi den europeiska socialdemokratins återkomst, säger Magdalena Andersson som nu tar över ordförandeskapet för SAMAK.

På toppmötet med SAMAK väntas diskussioner om det aktuella säkerhetspolitiska läget i vårt närområde, pandemin och det nordiska samarbetet. Det norska avgående ordförandeskapet presenterar en rapport om vikten av heltid inom hälso- och sjukvården.

- Det är tydligt att vanligt folk i tider av svåra utmaningar vänder sig till socialdemokratin för att lösa vår tids samhällsutmaningar. Vid sidan av prioriterade frågor som att bryta segregationen, återta den demokratiska kontrollen över välfärden och bekämpa den pågående pandemin kommer jag som ledare för SAMAK sätta fokus på framtidens jobb. Med den gröna revolutionen skapar vi fler trygga jobb och gör Norden till världens mest integrerade, hållbara och digitaliserade region, säger Magdalena Andersson.

På mötet deltar Sveriges statsminister Magdalena Andersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Finlands statsminister Sanna Marin och Norges statsminister Jonas Gahr Støre samt de övriga nordiska socialdemokratiska partiledarna och ledare för LO.

---


SAMAK är Arbetarrörelsens nordiska samarbetsorganisation och bildades 1886. SAMAK består av de socialdemokratiska partierna och landsorganisationerna i Norden, inklusive Grönland, Färöarna och Åland.

Uppdaterades senast: