Gå till innehåll

NYHET

Fler åtgärder mot penningtvätt

S-regeringen har idag presenterat förslag till skärpt reglering av bland annat valutaväxlare. Syftet är att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.

placeholder

Verksamheter som hanterar stora summor i kontanter har en hög risk att utnyttjas för penningtvätt. Uppgifter som polisen fått från avkrypteringen av kommunikationstjänsten Encrochat talar för att ca 150 miljoner kronor kunde tvättas hos fem valutaväxlare inom loppet av bara ett par månader.

Regeringens förslag innebär bland annat att det införs ett lämplighetskrav för de som bedriver valutaväxling och att det inte ska vara möjligt att bedriva verksamhet utan att ansöka om registrering hos Finansinspektionen. Finansinspektionen skulle också få utökade möjligheter att utöva sanktioner riktade de som inte sköter sig.

- Vi måste stoppa knarkpengarna och valutaväxlare har visat sig spela en central roll för att tvätta svarta pengar. Det här förslaget är därför ett viktigt steg i regeringens arbete för att knäcka gängen, säger finansmarknadsminister Max Elger.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 april 2023.

Uppdaterades senast: