Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Lena Hallengrens skarpa ord mot KD och SD

Låt inte SD och KD komma undan i abortfrågan!” Det skriver socialminister Lena Hallengren på sin Facebook och påminner svenska väljare om att det även i Sverige finns högerkonservativa krafter som försöker frånta kvinnor och flickor rätten att bestämma över sina egna kroppar.

placeholder

Socialministern välkomnar att den amerikanska delstaten Kansas i veckan röstade för att skydda aborträtten. Något som inger en strimma hopp, enligt Lena Hallengren. Detta i ett läge där ett antal högerkonservativa i USA:s högsta domstol nyligen beslutade att riva upp Roe vs Wade, dvs den dom som garanterade kvinnor och flickor rätten till fri abort.

Samtidigt varnar Hallengren för att samma krafter finns också här i Sverige och nämner ett par exempel:

  1. Vårdvägran. Kristdemokraternas Ebba Busch har öppnat för att för att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter. Det skulle hota tillgången till abortvård och försvaga rätten till tillgänglig och säker abort.
  2. ”Abort vanligaste dödsorsak”. I en skriftlig riksdagsfråga kallade f.d vice talmannen Björn Söder (SD) aborter för ”den vanligaste dödsorsaken i världen 2020”. Han skrev även att ”totalt 42 miljoner ofödda dödades i aborter”.
  3. I KD:s medicinsk-etiska program finns formuleringar om att ”en abort innebär att ett liv släcks” och att stödsamtal till kvinnor ”bör varsamt men tydligt lyfta fram det etiska dilemmat och tala om vilka grundvärderingar samhället står för när det gäller människovärdet.”

Lena Hallengren påminner även om att SD:s och KD:s Europaparlamentariker flera gånger har röstat emot rätten till abort och preventivmedel.

Läs hela Lena Hallengrens inlägg här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Uppdaterades senast: