Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

placeholder

I väntan på gasstödet föreslår S gasräkningsakut

Socialdemokraterna föreslår en gasräkningsakut för att skapa trygghet för företag och hushåll och lindra deras oro till dess högerregeringens utlovade gasstöd kan vara på plats. S kommer alltid ta ansvar för hushåll och företagen i en osäker tid.

För att lindra konsekvenserna för svenska hushåll lovade vi socialdemokrater i valrörelsen att införa en särskild kompensation för höga gaspriser under vintern. Regeringen går nu vidare med Socialdemokraternas förslag och meddelade i tisdags att 27 000 sydsvenska hushåll som får sin värme från gas kommer att få kompensation av staten.

Men det finns flera frågetecken och en osäkerhet då företag inte ingår i stödet samtidigt som det är oklart när gasstödet kan komma.

I väntan på gasstödet

Socialdemokraterna föreslår därför att högerregeringen inför en gasräkningsakut så att företag och hushåll som har svårt att betala sina elräkningar ska kunna lägga upp en avbetalningsplan eller skjuta upp betalningen till dess att gasstödet betalas ut. Detta bygger på samma modell som elräkningsakuten som S presenterade i tisdags.

Oavsett när hushållens gasstöd betalas ut så vill S att alla hushåll ska känna en trygghet i att de kan få en avbetalningsplan för att kunna betala sina gasräkningar.

Snabbare stöd för elräkningar

Förslaget innebär att staten erbjuder lån till gasbolagen som ger dem likviditet för att säkra att de ska kunna erbjuda avbetalningsplaner till de kunder som har svårt att betala hela sina gasräkningar direkt. Socialdemokraterna ser att en sådan åtgärd behövs i det här kritiska läget och därför är S målsättning att el- och gasräkningsakuten ska vara på plats så snart som möjligt.

Uppdaterades senast: