Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S kräver priskommission mot de höga matpriserna

På en pressträff den 28 mars berättade Mikael Damberg att Socialdemokraterna kräver att regeringen inför en priskommission mot de höga matpriserna. En svensk matkasse kostar mer än vad den gör i grannländerna och det är något som vi inte kan acceptera enligt Damberg.

placeholder

Allt fler hushåll i Sverige brottas med rusande matpriser. Rädda Barnen, Röda Korset, Majblomman och Hyresgästföreningen har gjort en undersökning som visar att var tredje ensamstående förälder som tjänar under 35 000 kr inte har råd att köpa näringsriktig mat till sina barn. Faktum är att det senaste årets matprisökningar är de kraftigaste ökningarna som skett sedan 1950-talet. Prisuppgångar på mat tidigare, men inte i den här hastigheten. Det är en utveckling som Socialdemokraterna inte kan acceptera och kräver därför att regeringen agerar.

– De svenska matpriserna rusar och det drabbar vanligt folk oerhört hårt. Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson måste sluta släpa benen efter sig. Nu kräver vi att regeringen inrättar en priskommission snabbt, så att vi kan få kontroll över prisökningarna, sa Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson.

Socialdemokraterna kräver därför att regeringen omgående inrättar en priskommission mot de höga matpriserna. Det kan ses som en särskild grupp som under den här krisen ska följa, och tillsammans agera, mot de skenande matpriserna. I priskommissionen vill S att hela livsmedelskedjan ingå – från producenterna, till grossistledet och de stora matkedjorna.

– Syftet ska vara att ta kontroll över situationen, att se till att det inte sker oskäliga höjningar av matpriserna, och framför allt nu när vi ser nästa steg i utvecklingen, när de höga elpriserna sjunker tillbaka och andra insatsvaror minskar i pris, då måste en priskommission på livsmedel säkerställa att priset på livsmedel sjunker framöver, sa Damberg.

När trycket av höga elpriser och annat minskar, måste en priskommission säkerställa att prisökningarna på livsmedel avtar. Mikael Damberg framhåller att priskommissionen måste ledas av regeringen – förslagsvis av finansministern – och regelbundet mötas för att hålla tempo.

Socialdemokraterna tycker det är viktigt att konsumenterna – de som drabbas hårdast av de höga priserna – också är representerade i priskommissionen. För att priskommissionen ska bli verkningsfull behöver de rösterna ingå. Vi ser framför oss att pensionärsorganisationerna, studentorganisationerna, företrädare för konsumentrörelsen och de organisationer som arbetar med barnfattigdom är helt naturliga i det här arbetet.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: