Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Mikael Damberg om Tidöpartiernas vårbudget: En förlorad budget

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg kommenterade SD och regeringens vårbudget på en pressträff måndagen den 17 april. Damberg framhöll att det är en förlorad budget och att regeringen missat chansen att rätta till de felprioriteringar som gjordes i höstens budget.

placeholder

Under måndagen presenterades regeringen och Sverigedemokraternas vårbudget. Det ekonomiska läget ställer helt nya krav på finanspolitikens förmåga att prioritera. Nu växer matköerna utanför hjälporganisationerna, konkurserna ökar och kommuner tvingas göra sig av med personal i välfärden för att pengarna inte räcker till. Det här var det som Socialdemokraterna varnade för i höstas, men trots det har regeringen och SD valt att stå fast vid att höginkomsttagare ska inflationsskyddas på bekostnad av alla andra.

– Efter magplasket i höstbudgeten med löftesbrott och felprioriteringar, som varken levererade på väljarnas förväntningar eller förberedde Sverige för lågkonjunkturen var det här regeringens chans att rätta till det som blev fel. Att tänka om och prioritera om. Men jag kan konstatera att de inte tog den chansen, säger Mikael Damberg

Inflationen slår allra hårdast mot de med lägst inkomster. IMF rekommenderar att finanspolitiken i det här läget måste fokuserar på att stötta de hushåll som drabbas absolut hårdast. Regeringen gör i sin budget precis tvärt om och förstärker de effekter inflationen redan har.

– Regeringen saknar en plan för att möta krisen och bygga Sverige starkare. Vi har krävt en plan för hushållens ekonomi, en plan för att säkra välfärden och en plan för jobben under lågkonjunkturen.

De satsningarna som regeringen presenterat på arbetsmarknad och utbildningsområdet är långt ifrån att kompensera för neddragningarna som de gjorde i höstbudgeten.

– Det här är högerpolitik när den är som sämst.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: