Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S föreslår: En rättvis skattesänkning för vanligt folk

Socialdemokraterna kommer i sitt förslag till höstbudget föreslå en rättvis skattesänkning för vanligt folk, det meddelande Magdalena Andersson och Mikael Damberg på en pressträff i riksdagen den 23 augusti 2023. Den ekonomiska krisen slår hårt mot vanligt folk, S förslag skulle därför vara ett välbehövligt stöd för svenska hushåll som har det tufft under krisen.

placeholder

Det har blivit dyrt att leva i Sverige. Människors löner räcker till betydligt mindre än tidigare, hushållens marginaler minskar kraftigt, vanligt folk pressas av ökande kostnader för bolån och stigande priser på mat och räkningar. Tio års reallöneökningar har ätits upp av inflationen, samtidigt som storbankerna gör rekordvinster och VD:arna för matjättarna belönas med miljonbonusar.

Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson har prioriterat att sänka skatten för de som tjänar mest och nu vill de fortsätta sänka skatten för de som har det bäst ställt. Det är en politik som Socialdemokraterna varnar för kommer att öka splittringen och försvaga samhällsgemenskapen.

– Att sänka skatten för de rika i stället för att stötta vanliga familjer genom krisen, det är en skadlig politik. En politik som ökar splittringen och försvagar samhällsgemenskapen, sa Magdalena Andersson under pressträffen

Socialdemokraternas förslag – sänkt skatt för vanligt folk

Socialdemokraterna vill se en annan ekonomisk politik, en politik som stöttar vanligt folk. Därför föreslår Socialdemokraterna en rättvis skattesänkning för vanligt folk. Förslaget skulle innebära en skattesänkning på ca 1 900 kronor per år för den som jobbar och 1 100 kronor per år för pensionärer. Den riktar sig mot låg- och medelinkomsttagare, och den rättvisa skattesänkningen inkluderar såväl pensionärer som de som har sjuk- och aktivitetsersättning.

– Vårt förslag sätter fokus på det som är viktigt för att Sverige ska hålla ihop. Nämligen att den som varje dag går till jobbet, som undersköterskan, byggnadsarbetaren, eller lokföraren och som sliter med att få vardagen att gå ihop ska få det lite lättare. Helt enkelt en rättvis ekonomisk politik för vanligt folk, sa Magdalena Andersson

4,3 miljoner svenska löntagare och 1,7 miljoner pensionärer skulle träffas av förslaget. Kostnaden för förslaget beräknas på omkring 10 miljarder. Socialdemokraterna sätter upp ett antal principer för hur det ska finansieras där partiet ser det som att det enda rättvisa är att de allra mest välbeställda bidrar lite mer, när samhället går genom stora prövningar. Men också att det är fullt rimligt att de som tjänar stora pengar på de här ekonomiska oroligheterna bidrar mer.

– Precis som vi gjorde med elbolagen när elpriserna rusade, kan det vara aktuellt att bankerna får bidra mer nu när hushållen pressas av stigande räntor samtidigt som vinstmarginalerna för bankerna ökar, sa Mikael Damberg.

 

Se hela pressträffen live här:

Uppdaterades senast: