Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S kräver snabbutredning om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende

Den gångna sommaren har präglats av koranbränningar som satt vår säkerhet i gungning. När dansk lagstiftning mot koranbränningar kommer på plats kommer dessutom Sverige försättas i ett helt nytt och mycket utsatt läge. Därför presenterar Socialdemokraterna tre krav för att stoppa korankrisen och trygga Sveriges säkerhet. Det meddelade partiordförande Magdalena Andersson och S rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi på en pressträff i riksdagen den 30 augusti 2023.

placeholder

Vårt land sätts just nu på prov. Den gångna sommaren har präglats av koranbränningar som satt hela vår säkerhet i gungning. Många svenskar känner på goda grunder otrygghet och oro.

- I ett läge likt detta måste vi komma samman. Samla, inte splittra. Här har regeringen en viktig uppgift i ett mycket svårt läge för att säkra Sveriges och det svenska folkets säkerhet. Det är emellertid svårt för Ulf Kristersson att hantera krisen när hans eget regeringsunderlag häller bensin på brasan, säger partiordförande Magdalena Andersson.

När dansk lagstiftning mot koranbränningar kommer på plats kommer Sverige försättas i ett helt nytt och mycket utsatt läge. Här har regeringen en viktig uppgift att agera i ett mycket svårt läge för att säkra Sveriges och det svenska folkets säkerhet. Ulf Kristersson har dock svårt att hantera krisen när hans regeringsunderlag häller bensin på brasan.

Regeringen har tillsatt en utredning om att se över ordningslagen. S är dock skeptiska då det skulle kunna innebära en mycket stor förändring. Därför kräver Socialdemokraterna att tre ytterligare alternativ utreds, som skulle innebära mindre förändring för vår lagstiftning än om ordningslagen ändras. Dessutom kräver S att dessa alternativ, samt frågan om ordningslagen, utreds betydligt snabbare.

Följande alternativ bör enligt Socialdemokraterna snabbutredas:

  • om lagstiftningen om hets mot folkgrupp är ändamålsenligt utformad,
  • om bränningar av religiös skrift kan definieras som förargelseväckande beteende och
  • om det finns andra alternativ för att hantera den här situationen, med ett så liten förändring i vår lagstiftning som möjligt.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: