Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S vill ta bort taket för antalet kärnkraftreaktorer i Sverige

Socialdemokraterna vill avskaffa taket för antalet kärnkraftreaktorer som får byggas i Sverige. Det meddelade Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas energipolitiska talesperson under en pressträff i riksdagen den 6 oktober 2023. I nuläget begränsas antalet reaktorer till max tio, men enligt partiet är det dags att omvärdera den gränsen på grund av Sveriges ökade elbehov och teknisk utveckling på området.

placeholder

Sveriges elbehov ökar. Från att under lång tid legat på stabil nivå kommer behovet av mer el fortsätta att öka kraftigt kommande år till följd av elektrifieringen av industrin och trafiken. Socialdemokraterna vill säkra låga elpriser och energiproduktionen för att möta det ökade behovet. Därför vill S att det inte längre ska finnas ett tak för hur många kärnkraftreaktorer som får byggas i Sverige. I nuläget finns det sex aktiva reaktorer på svensk mark, och det har funnits en begränsning på att endast tio reaktorer får vara i drift.

Fredrik Olovsson underströk att ny teknik är nyckeln för att möta det ökade behovet av energi, och att Sverige bör vara redo att omfamna den tekniken, inklusive utbyggnad av kärnkraft. Även om det i dag finns sex fungerande reaktorer, planeras det för effektmässigt mindre reaktorer. Därför anser Socialdemokraterna att regleringen av antalet reaktorer inte längre är ändamålsenlig.

Socialdemokraterna tycker att staten har och ska ha ett ansvar för säkerheten och att utbyggnaden av nya reaktorer bör fortsätta på platser där kärnkraft redan bedrivs. Detta är områden där säkerheten är utredd, och det är också det mest tids- och resurseffektiva sättet att bygga ut. Samtidigt menar Socialdemokraterna att placeringen av kärnkraftverk är en fråga med stora säkerhetspolitiska följder, inklusive risker för olyckor och terrorattentat. Därför bör det inte vara öppet för vem som helst att bygga kärnkraft var som helst i landet, och det krävs en mer styrd process för ny kärnkraft än vad regeringen har föreslagit, för att säkerställa demokratisk kontroll över platsvalen.

Fredrik Olovsson påpekade också att regeringen ännu inte har klargjort flera nödvändiga förutsättningar för ny kärnkraft, och att säkerheten inte får offras för politisk brådska. Partiet betonade även behovet av en ny blocköverskridande energiöverenskommelse för att ge långsiktiga spelregler för näringslivet och säkra Sveriges energiförsörjning, och de står redo för samtal om detta ämne.

Uppdaterades senast: