Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Bankerna gör miljardvinster – S vill använda SBAB för att öka trycket på bankerna

Samtidigt som svenska folket pressas av kostnadskrisen så gör bankerna miljardvinster och betalar ut stora utdelningar till aktieägarna. Mikael Damberg, S ekonomisk-politiska talesperson, meddelade på en pressträff i Sveriges riksdag att han vill öka konkurrensen i banksektorn med den statliga banken SBAB.

placeholder

Bankerna har redovisat miljardvinster för 2023 och medan deras kunder, det svenska folket har fått SEB höjer sin utdelning med 70%, Swedbank höjer sin utdelning med 55%, Nordea höjer sin utdelning med 15% och Handelsbanken höjer sin utdelning med 62%. Totalt handlar det om 120 miljarder kronor i utdelningar. Det står i stark kontrast till den tredjedel av svenska hushåll som kämpar med att få ihop ekonomin. Svenska folket har åkt på två månadslöner i högre utgifter de senaste åren, ett vanligt hushåll har betalat hissnande 80 000 kronor bara i räntor. Jämfört med våra grannländer har en barnfamilj i Sverige förlorat tusentals kronor mer. Svenska barnfamiljer har fått betala ett mycket högt pris för SD-regeringens misslyckade krishantering.

– Bankerna gör miljardvinster medan deras kunder; undersköterskan, pensionären, den ensamstående mamman, vänder på kronorna för att få ihop till det mest nödvändiga, säger Mikael Damberg.

Mikael Damberg vill inte klandra bankerna för detta, han anser att de agerar utifrån de spelregler som gäller. Han tycker inte att det duger att göra som SD-regeringen och finansministern; att säga att det sticker i ögonen men samtidigt inte göra något åt det.

Socialdemokraterna lägger därför fram ett förslag om ett nytt och mer kraftfullt SBAB som kan sätta en helt annan press på marknaden. Det statligt ägda SBAB fyller redan en viktig konkurrensutsättande funktion på marknaden genom att erbjuda bolån och sparkonton, men en uppenbar brist med SBAB:s roll är att de inte kan erbjuda sina kunder en helhetslösning när man byter bank. Det innebär att SBAB inte har samma finansieringskällor som övriga banker som löne- och transaktionskonton.

– Genom att erbjuda sina kunder ett löne- och transaktionskonto skulle SBAB bli en större spelare på marknaden och sätta press på storbankerna. Dessutom skulle det bli enklare för kunder som vill ha sina lån hos dem, säger Mikael Damberg.

Socialdemokraterna har drivit flera förslag för att öka konkurrensen inom banksektorn, bland annat en tillfällig skatt på övervinsterna från bankernas räntenetton, att SBAB:s borde ges nya ägardirektiv och att bankens avkastningskrav borde ses över. S har även tagit initiativ för att det ska bli lättare och billigare att byta bank.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: