Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S, V och MP kräver besked om Kristerssons vårdlöfte

Statsminister Ulf Kristersson har lovat att regeringen och dess samarbetsparti kommer att lägga fram en budget som ser till att människor inte sägs upp i den svenska sjukvården. Det är ett löfte till alla anställda i vården och till svenska folket som det bör finnas en bred politisk uppslutning för. För att regionerna ska kunna agera och planera utifrån statsministerns löfte behövs tydliga och snabba besked om vad det innebär. Ges inte det beskedet snarast kommer bemanningen i sjukvården inte kunna säkerställas.

placeholder

På en pressträff i riksdagen den 27 februari med Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, Ida Gabrielsson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet och Janine Alm Ericson, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet presenterade de tre oppositionspartierna ett gemensamt utskottsinitiativ för att skydda den svenska sjukvården. Sverige befinner sig i en akut sjukvårdskris, där nedskärningar och uppsägningar präglar verksamheten. Trots höga inflationsnivåer och miljardunderskott för regionerna, visar SD-regeringens prioriteringar att de inte verkar ta sitt löfte på allvar – med stängda vårdcentraler, minskade personalstyrkor och ökad överbeläggning.

– Det här är en kris som SD-regeringen orsakat – men inte vill ta ansvar för. När vi i oppositionen under hela förra året varnade för utvecklingen fick vi höra att det bara var bra och nödvändigt att vården effektiviserades, sa Mikael Damberg under pressträffen.

Oppositionen varnar för försämrad vård och betonar att SD-regeringen måste ta ansvar för den skapade krisen. Statsminister Ulf Kristersson lovade tidigare i TV att en budget skulle läggas fram för att säkerställa att ingen behöver sägas upp inom vården, men detta löfte har nu dragits tillbaka. Den senaste beskedet från regeringen är att de kommer att hjälpa regionerna "så långt det är möjligt".

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lägger nu fram ett utskottsinitiativ i riksdagen där de kräver att regeringen snabbt ger tydliga besked till sjukvårdsregionerna och lägger fram en budget som förhindrar uppsägningar inom den svenska sjukvården. Detta förväntas vara en gemensam ambition för alla partier i riksdagen, med tanke på den akuta situation som svensk sjukvård står inför.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: