Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Tobias Baudin kommenterar regeringens förslag för att strypa oppositionens finansiering

Sverigedemokraterna och regeringen har startat ett arbete för att strypa oppositionens finansiering. I dag presenterades utredningen. Trots att regeringens egen utredning har konstaterat att förtroendet för de politiska partierna inte har påverkats av partiernas möjlighet att bedriva allmännyttiga lotterier utesluter inte regeringen ett förbud. Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin kommenterade detta på en pressträff den 1 mars 2024.

placeholder

Sverigedemokraterna och regeringen har påbörjat det här arbetet för att med precision ge sig på det största oppositionspartiets möjligheter att på ett självständigt sätt finansiera sin verksamhet. Fredagen den 1 mars 2024 lämnades översynen gällande regleringen av partipolitiska lotterier över till regeringen. SD har varit tydliga med varför de vill göra om reglerna. De vill ”dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin”, att första maj-tågen ska bli ”kortare och fattigare” och ”stoppa sosseriet”.

– Det här är vad man prioriterar. Inte sjukvårdskrisen eller alla de byggnadsarbetare som blir varslade. Nu inleds ett nytt och sorgligt kapitel i svensk politisk historia. Man väljer att använda regeringsmakten för att angripa oppositionen via lagstiftning. Det är osvenskt, sade Tobias Baudin.

Inte är motiverat med ett totalförbud

Den oberoende utredarens slutsatser var att förtroendet för de politiska partierna inte har påverkats av de politiska partiernas möjlighet att driva allmännyttiga lotterier. Det innebär att det inte är motiverat med ett totalförbud. Med den slutsatsen så faller hela motivet för varför regeringen har dragit i gång detta arbete, enligt Baudin. Utredaren har på regeringens uppdrag lagt fram två alternativ: ett totalförbud, och en skärpt reglering av just partiernas lotterier.

– Låt mig vara glasklar. Vi har inga problem med ökad transparens. Öppenhet och tydlighet är viktiga svenska grundvärden. Det måste gälla alla partier, sade Tobias Baudin på pressträffen.

Regeringen utseluter inte förbud

Finansmarknadsminister Niklas Wykman var inte tydlig med regeringens inställning till förslagen när utredningen presenterades. Regeringen och Sverigedemokraterna utesluter fortfarande inte ett förbud.

Arbetarrörelsen, precis som många andra folkrörelser, har valt att hitta en finansiering som bygger på vanligt folks engagemang och vilja att bidra.. Socialdemokraterna är ett folkrörelseparti som har verksamhet i landets alla 290 kommuner, genom föreningar. Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson använder nu regeringsmakten för att med lagstiftning inskränka Socialdemokraternas möjligheter att finansiera och bedriva sin verksamhet.

– Om de tror att de med detta kommer att knäcka arbetarrörelsen så har de fel. Fler än någonsin i vårt land vill bidra till arbetet att göra Sverige mer som Sverige, sade Baudin.

Baudin öppen för att diskutera transparens

Utredaren har lämnat sitt förslag och nu tar den politiska hanteringen vid. Nu ska regeringen och Sverigedemokraterna, det största partiet i regeringsunderlaget, processa det här vidare. Under pressträffen framförde partisekreterare Tobias Baudin att han gärna sätter sig ner med regeringen för att diskutera tydlighet och transparens.

– Låt oss prata om det här på riktigt. Jag rensar min kalender om regeringen vill prata om hur vi genom öppenhet och transparens på riktigt kan värna förtroendet för det politiska systemet. Men det är inte det regeringens förslag handlar om, avslutade Baudin.

Få svar på vanliga frågor om Socialdemokraternas lotteriverksamhet här.

Stärk oppositionen:

Se pressträffen i efterhand:

Uppdaterades senast: