Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S kräver permanent extra stöd i bostadsbidraget för barnfamiljer

Socialdemokraterna vill att det extra stödet till barnfamiljer i bostadsbidraget permanentas. Det meddelade Magdalena Andersson i samband med hennes medverkan i ett panelsamtal om barnfattigdom på Kulturhuset i Stockholm den 20 mars 2024.

placeholder

Allt fler familjer vänder på varenda krona för att få hushållsekonomin att gå ihop. Maten är dyr, 10 års reallöneökningar har raderats ut, hyrorna och räntorna på bolånen är höga. Samtidigt som skulderna hos Kronofogden ökat lavinartat har antalet barnfamiljer som vräks ökat och väldigt många ensamstående föräldrar behöver låna till maten.

Under pandemin införde S-regeringen bostadstillägget för att stötta barnfamiljer genom den krisen. Det återinfördes sedan under sommaren 2022 når kostnaderna ökade på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Sedan dess har det förlängts av både S-regeringen och även av nuvarande regering efter påtryckningar från Socialdemokraterna. Nu vill S att bostadstillägget förlängs permanent.

– Det kan ju handla om upp till två tusen kronor för en ensamstående mamma. Vi kan ju inte låta barnen betala priset för den ekonomiska krisen, sa Magdalena Andersson i en intervju till Aftonbladet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta om tilläggsbidraget i bostadsbidraget:

Tilläggsbidraget läggs på det belopp man brukar få i bostadsbidrag varje månad och betalas ut automatiskt till dem som har bostadsbidrag. Tilläggsbidraget lämnas månadsvis med ett belopp om 40 procent av det preliminära bostadsbidraget, det handlar som mest om 2 100 kronor per månad. Just nu är det förlängt till 30 juni 2024. Socialdemokraternas vill nu att det ska förlängas permanent.

Uppdaterades senast: