Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S vill att EU ska ha samma klimatmål som Sverige

Nästa vecka ska EU:s klimatministrar börja förhandla utsläppsmål för 2040. Socialdemokraterna vill att EU:s utsläpp ska minska med 95 procent netto till 2040. Det handlar framförallt om att ställa lika höga krav på andra EU-länder som redan gäller för Sverige.

placeholder

Socialdemokraterna förhandlade fram och står fast vid målet att Sverige ska bli klimatneutralt senast 2045. Nu vill S att andra EU-länder ska ha samma krav som Sverige och därför vill partiet skärpa EU:s klimatmål till 95% år 2040.

Ska vi klara klimatomställningen måste fler EU-länder att göra mer för att få ned utsläppen. Nu finns ett konkret förslag på bordet om nya klimatmål i EU till 2040. Socialdemokraternas Europaparlamentariker och toppkandidat i EU-valet Heléne Fritzon frågar sig hur regeringens klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kommer hantera detta.

– Jag förväntar mig att Liberalerna står upp för sitt landsmötesbeslut även i riksdagen. Det finns en tydlig majoritet att Sverige ska ta en ledarroll. Vi måste höja ambitionen för att klara de långsiktiga målen, och öka trycket på att fler länder ska följa efter, säger Heléne Fritzon.

Uppdaterades senast: