Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: Överblivna EU-miljarder ska kunna användas för vapen och ammunition till Ukraina

Socialdemokraterna vill kunna använda överblivna EU-miljarder till vapen och ammunition till Ukraina. Det meddelade Socialdemokraternas Europaparlamentariker Heléne Fritzon, Evin Incir och Ilan De Basso på en pressträff i Europaparlamentet den 11 april 2024.

placeholder

Socialdemokraterna vill hitta nya vägar i EU för att stötta Ukraina.

– Ukraina kämpar inte bara för sin egen existens, utan för hela Europas säkerhet. Samtidigt varnar Ukraina för att de saknar tillräckligt med ammunition, säger Heléne Fritzon, Socialdemokraternas delegationsledare i Europaparlamentet.

Socialdemokraterna vill att EU:s stöd till Ukraina ska vara uthålligt och att det ska öka. Därför föreslår S att EU först och främst ska omprioritera i sin budget men också kunna använda de överblivna pengarna för att stötta Ukraina. Tidigare år har det handlat om ungefär 20 miljarder kronor totalt för hela EU.

– EU gör mycket för att stötta Ukraina men det är tydligt att det inte räcker. Stödet måste öka, och i dagsläget handlar det framförallt om att snabbt få fram mer militärt stöd, säger Europaparlamentariker Evin Incir.

De ekonomiska konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina kommer prägla vår vardag under en lång tid framöver. Att omfördela resurser för att finansiera stöd till Ukraina är fullt möjligt med rätt prioriteringar.

– EU:s fortsatta stöd till Ukraina är avgörande för fred på kontinenten. EU:s budget måste bidra till ett Europa som håller ihop. Till ett Europa som ökar säkerheten och sätter stopp för Putins krig, säger Europaparlamentariker Ilan De Basso.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: