Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S vill att Tyskland ska hjälpa Sverige att få billigare el

EU:s elmarknad bygger på gemensamma regler och för att systemet ska fungera krävs att alla drar sitt strå till stacken. Socialdemokraterna vill att Tyskland, som idag bara har ett elprisområde, ska delas upp i flera. S menar att skälet till detta är att det nuvarande systemet trissar upp elpriserna i Sverige och drabbar svenska familjer.

placeholder

Sverige och svenska folket har blivit fattigare och höga elpriser är en del av förklaringen. Nu vill Socialdemokraterna att Tyskland ska delas in i olika elprisområden i syfte att minska elkostnader i Sverige.

– Ett nytt elprisområde i norra delarna av landet skulle minska risken för höga svenska kostnader, enligt EU-parlamentarikern. Höga elpriser i norra Tyskland sprider sig ofta till södra Sverige, säger Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat EU-valet.

Socialdemokraterna vill att kommissionen ökar pressen på att Tyskland ska dela in landet i elprisområden. S vill även att Sverige själva sätter press på Tyskland att agera genom att stoppa arbetet med nya elkablar till Tyskland och ser över införandet av nya system för ökad elexport till landets elmarknad. Socialdemokraterna menar att det finns en orättvisa i dagens ordning, där man menar att det är orimligt det finns en EU-regel för stora länder och en annan för små.

– Det blir knepigt när olika länder skyddar sina medborgare mot höga elpriser med helt olika modeller, säger Fritzon.

Uppdaterades senast: