Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

SD-regeringens vårbudget 2024: En underlig budget som ignorerar verkligheten

Regeringen har nu presenterat sin vårändringsbudget för 2024. Det är en budget som varken kommer stoppa sjukvårdens nedskärningar eller öka bostadsbyggandet. Den kommer inte hjälpa svenska barnfamiljer genom kostnadskrisen eller få stopp på våldet på gatorna. När Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg kommenterade budgeten på en pressträff i riksdagen den 15 april 2024 var hans budskap att det är en underlig budget som ignorerar de problem som vanligt folk möter.

placeholder

Sverige befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge präglat av höga kostnader, stigande arbetslöshet och en akut sjukvårdskris. Samtidigt äter sig gängkriminaliteten in i alla delar av samhället och påverkar många svenskar i vardagen. För varje månad som går ser vi nya gränser passeras och våldet blir allt grövre. Det är en verklighet som inte kan ignoreras. Trots detta har regeringen valt att göra just det och prioritera helt andra frågor. Regeringens oförmåga att ta in verkligheten gör Sverige fattigare och farligare.

Stoppar inte nedskärningar i sjukvården

Särskild uppmärksamhet riktar Mikael Damberg mot regeringens hantering av den akuta sjukvårdskrisen. Det är en kris som skapats av regeringen när de prioriterat skattesänkningar för de allra rikaste framför sjukvårdens behov. Regionerna budgeterar för miljardunderskott under 2024 och varnar för att tusentals tjänster kommer försvinna. De pengar regeringen lägger i vårbudgeten kommer inte stoppa nedskärningarna som regionerna varnar för. Och sjukvårdspersonalen kan inte räkna med att det blir bättre framöver. I stället ger SD-regeringen besked i vårbudgeten om att kommuner och regioner kan räkna med ännu mindre resurser under 2025 och 2026.

– I budget efter budget har regeringen och Sverigedemokraterna valt bort den svenska välfärden, sa Mikael Damberg på pressträffen.

Kostnadskrisen fortsätter pressa vanligt folk

Även hushållen pressas fortsatt mycket hårt av det höga prisläget. Matpriserna är skyhöga, hyrorna har ökat, och räntekostnaderna har skenat. Den höga inflationen har utraderat 10 års reallöneökningar. Var tredje svenskt hushåll kämpar med att få ekonomin att gå ihop och varannan ensamstående förälder med lägre inkomst har inte råd att sätta näringsrik mat på bordet. Barn är oroliga för sin familjs ekonomi. Socialdemokraterna har föreslagit flera åtgärder för att stötta familjer genom krisen, däribland en skatt på bankernas övervinster, där intäkterna går tillbaka till hushållen och välfärden. Men regeringen väljer att inte införa en bankskatt i denna budget heller. Istället tittar de på när bankernas vinster ökar lavinartat och vägrar hjälpa de familjer som har det tuffast.

Byggkrisen stoppas inte

Sverige står inför den värsta bostadskrisen sedan 90-talet. Bostadsinvesteringarna är de lägsta på tjugo år och varje dag går sju företag i byggbranschen omkull. I det här läget väntade hela byggbranschen på besked om satsningar, satsningar som inte kom. I stället levererar SD-regeringen en trippelstöt mot svenska byggarbetare då de först låter byggbranschen falla fritt och byggnadsarbetare bli av med jobben. Sedan sänker SD-regeringen A-kassan och ser till att de som har slitit ut sig på jobbet inte ska kunna vara sjukskrivna.

Sverige blir fattigare med en ryckig och opålitlig styrning

Med sin vårändringsbudget hade regeringen chansen att lägga om en ny kurs för Sverige, men de tog den inte. Den budget som regeringen presenterat kommer varken att stoppa sjukvårdskrisen, öka bostadsbyggandet, hjälpa svenska barnfamiljer genom kostnadskrisen eller få stopp på våldet på gatorna här och nu. Istället prioriterar regeringen pengar till cykellopp och flygplatser i stället för att lösa verkliga problem. Socialdemokraterna har presenterat förslag som bottnar i verkligheten och som hade kunnat ta Sverige ur krisen, men regeringen väljer att ignorera dem. Det är förslag som enligt Damberg regeringen gärna hade fått använda och som hade kunnat göra skillnad för vanligt folk.

– Istället för att ställa sig på svenska folkets sida har regeringen presenterat en underlig, verklighetsfrånvänd budget, som inte tar itu med de riktiga problemen, sa Mikael Damberg.

Socialdemokraterna kommer presentera sitt förslag till vårändringsbudget senare i april.

Se pressträffen med Mikael Damberg:

Uppdaterades senast: