Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S kräver en nödbroms för marknadsskolan

Socialdemokraterna vill se ett etableringsstopp för vinstdrivande skolor i väntan på ett vinstförbud, det meddelade Magdalena Andersson och Åsa Westlund på en pressträff i riksdagen den 18 april 2024. Partiet kommer lägga fram förslaget som ett utskottsinitiativ i riksdagens utbildningsutskott.

placeholder

Socialdemokraterna vill göra upp med marknadsmisslyckanden i samhällets alla delar. Bransch för bransch och sektor för sektor ska gås igenom, så att styrningen av den skattefinansierade verksamheten utgår från medborgarnas behov. Förra veckan höll Magdalena Andersson ett linjetal där hon pekade ut en ny riktning för Sverige där samhället gör upp med marknadsmisslyckanden. Då sa Andersson att hon skulle återkomma med politiska förslag. Dagens pressträff var en del i det.

Nu presenterar Socialdemokraterna en nödbroms för att stoppa skolkoncernernas okontrollerade expansion. Idag drivs mer än var tionde skola i Sverige av en koncern, totalt handlar det om 355 grundskolor och 293 gymnasieskolor och de åtta största skolkoncernerna äger 450 skolor vilket är 7,5 % av Sveriges alla skolor. Socialdemokraterna vill att staten drar i nödbromsen och lägger därför fram ett förslag om etableringsstopp för vinstdrivande friskolor i riksdagens utbildningsutskott. Tanken är att det ska gälla fram till att ett vinstförbud är på plats.

– Skolsystemet måste göras om i grunden, det räcker inte med att lappa och laga. Vi vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen, sa Magdalena Andersson på pressträffen.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: