Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S föreslår tillfällig bankskatt i sitt förslag till vårbudget

Socialdemokraterna vill införa en tillfällig skatt på bankernas räntenetto som går tillbaka till hushållen och välfärden och föreslår det i sitt förslag till vårändringsbudget för 2024. Det meddelade Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg på en pressträff i riksdagen den 24 april 2024.

placeholder

Det höga prisläget fortsätter pressa svenska hushåll hårt. Matpriserna är skyhöga, hyrorna har ökat, och räntekostnaderna har skenat. Men den ekonomiska krisen drabbar inte alla. Bankernas vinster har exploderat och allra mest har bankernas räntenetton växt, det vill säga det bankerna tjänar på skillnaden mellan ut- och inlåningsräntor. Under 2023 gjorde de fyra svenska storbankerna vinster på 160 miljarder kronor efter skatt och de delade ut över 90 miljarder kronor till sina ägare och över 120 miljarder när man räknar med återköp. Och som man har kunnat se den senaste veckan har vinst-festen inte avstannat. Tvärtom har räntenettot ökat ytterligare för de banker som rapporterat, och det från höga nivåer.

– Medan vanligt folk går på knäna gör storbankerna rekordvinster på det tuffa ekonomiska läget, säger Mikael Damberg.

Socialdemokraterna föreslår en tillfällig skatt på bankernas räntenetto i sitt förslag till vårbudget för 2024. En sådan skatt skulle ge runt 8,3 miljarder kronor tillbaka till hushållen och välfärden under resten av året. En drivkraft för bankernas övervinster är en bristande konkurrens på finansmarknaden. Förslaget om en tillfällig bankskatt skulle ge nya incitament att sätta press på bankerna att minska sitt räntenetto. Partiet hade även med förslag om en tillfällig bankskatt på räntenettot i sitt förslag till höstbudget för 2024, men den röstade SD-regeringen nej till.

– Tyvärr står SD-regeringen på bankernas sida, inte hushållen sida, säger Mikael Damberg.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: