Rosens historia - Socialdemokraterna

Rosens historia

Rosen har varit socialdemokraternas följeslagare under många år. Symbolen används också bland socialdemokrater i Europa. Den röda färgen står för kampen mot den materiella fattigdomen och blomman för kampen mot den andliga nöden.

I början av seklet var den svenska rosen av tyg och folk satte den på kragen när de demonstrerade på första maj. Sedan dess har den bytt skepnad många gånger. 

Några gånger har cirklar och pilar använts som symbol. Pilen togs i bruk år 1967 och fanns med till valrörelsen år 1987. Rosens moderna genombrott kom först på sjuttiotalet. Den rosen ritades av konstnären Bengt Blomgren och var en hyllning till Tage Erlander vid hans avgång som partiordförande år 1969. 

Under valrörelsen år 1991 användes ett fotografi av en levande, "riktig" ros som avsändare på alla affischer, i filmer och annonser.

Rosen som används idag är skapad av den spanske designern Javier Mariscal. Han förknippas ofta med "det nya Spanien" efter Francodiktaturen. Ett av hans kanske mer kända verk är Cobi, OS-maskoten som gjorde entré i Barcelona år 1992. 

Mariscals ambition var att göra en symbol som många kunde känna igen sig i. Som är levande och föränderlig precis som vi. Rosen kan därför vara både glad, ledsen, arg eller vemodig. Rosen kan också användas i olika färgkombinationer. Men det viktigaste med rosen är trots allt att socialdemokraterna är avsändare.

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.