Socialdemokraterna står upp för aborträtten - Socialdemokraterna

Aborträtten står på spel

Vi socialdemokrater står upp för jämställdheten och aborträtten i Sverige och utomlands. Nu kan du avgöra – rösta i EU-valet senast 26 maj.

Din röstningslokal hittar du här.

EU-valet är historiskt och kan innebära att ännu fler partiföreträdare som ifrågasätter kvinnors rätt till sin egen kropp väljs in i Europaparlamentet.  

  • Sverigedemokraterna vill att den svenska abortlagstiftningen ska ”harmoniseras till andra europeiska länder”. I flertalet europeiska länder är aborträtten begränsad och i några länder är abort helt förbjudet. 
  • Sverigedemokraterna vill sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12 och införa så kallad ”samvetsfrihet” för att barnmorskor ska kunna vägra att utföra abort..
  • Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson, Lars Adaktusson, har under sina fyra år som EU-parlamentariker vid 22 tillfällen röstat emot kvinnors aborträtt. Adaktusson har dessutom varit huvudtalare på en konferens med abortmotståndare och homofober. 

Vad vill Socialdemokraterna? 

  • Att EU binder sig till en  jämställdhetsstrategi  för bland annat kvinnors rätt till abort, jämställd föräldraförsäkring och rätt till att få jobba heltid.
  • Att EU ska införa ett Metoo-direktiv för alla EU:s länder för att skydda alla Europas kvinnor mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
  • Att EU ska säkerställa att alla länder ska arbeta mot våld mot kvinnor 
  • Att EU ska säkerställa att EU:s budget är jämställd och att medlen delas lika mellan könen
  • Att den politiska makten delas lika i EU. Kvinnor är i klar minoritet i EU-kommissionen och i parlamentet. 
Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.