Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Fortfarande inget besked från M och SD om pensionerna

Nu är det 86 dagar sedan Socialdemokraterna presenterade den pensionshöjning som i augusti kan ge en miljon pensionärer höjd pension. Men ännu saknas besked från de högerkonservativa partierna om de stöder förslaget eller inte.

Samtidigt är behovet av en pensionshöjning mer akut än någonsin. Matpriserna fortsätter att stiga. Pensionärer vittnar om att de tvingas välja bort att träffa vänner för att de inte har råd att bjuda på kaffe eller tanka bilen för att ta sig någonstans.

Trots det har Moderaterna och Sverigedemokraterna ännu inte lämnat besked om huruvida de stöder Socialdemokraternas förslag om ett garantitillägg som innebär att de sämst ställda pensionärerna får en höjd pension på upp till 1 000 kronor skattefritt i månaden.

– Släpp prestigen! Sveriges pensionärer behöver högre pensioner. Låt pensionshöjningen bli verklighet och ge besked nu så att pensionärerna får sina pengar redan i augusti. Sveriges pensionärer förtjänar att få veta, säger socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Han får medhåll av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

– Pensionerna måste höjas här och nu. Det kan inte vänta, säger han.

Socialförsäkringsministern påminner om att SD och deras partiledare Jimmie Åkesson har sagt att partiet inte kommer att stödja en statsminister efter valet som inte sätter högre pensioner högst på att göra-listan.

– Då torde det vara ett ganska enkelt ställningstagande att säga ja till vårt förslag om att pensionärerna med svagast ekonomi ska få en ordentlig förstärkning av sin ekonomi, menar socialförsäkringsministern.

Senast nästa vecka, den 4 maj, ska oppositionen leverera sina svar på vårändringsbudgeten. Men oppositionen har mer tid att lämna motförslag och det kan dröja till strax före midsommar innan vi vet om garantitillägget klarar sig igenom riksdagen.

Nu räknar vi ner, och tänker varje dag påminna om att Sveriges pensionärer förtjänar ett svar!

Läs mer om Socialdemokraternas förslag om att höja pensionerna här.

Uppdaterades senast: